– gesponsord –

Turkije staat al jaren steevast in de top 10 van meest bezochte landen door Nederlanders. Niet gek natuurlijk, want het land herbergt naast een prachtige kustlijn ook vele culturele schatten en is een heerlijke mix tussen de Westerse en de Arabische wereld. Bovendien heeft Turkije voor ieder type vakantieganger wel iets te bieden. Wat denk je bijvoorbeeld van een stedentrip naar het bruisende Istanbul? Of van een bezoek aan het UNESCO-erfgoed Cappadocië? En niet te vergeten: de kilometerslange kustlijn met haar eeuwige zon, waardoor het land zowel zomers als ’s winters een populaire bestemming is.

Echter, Turkije hoort niet bij de Europese Unie wat betekent dat het land een visumplicht kent. Voorheen was het nog mogelijk om je visum bij aankomst te kopen op het vliegveld, maar vanaf 1 november 2014 word je sterk aangeraden dit al voor vertrek te regelen. Geen probleem natuurlijk, als je maar even weet hoe je het visum kunt aanvragen. Dan staat niets je reis naar Turkije meer in de weg!

Wat is een visum precies?

Een visum is niet meer dan officiële toestemming van het land waar je heen gaat, in dit geval Turkije. Met het visum voor Turkije krijg je wettelijk toestemming om het land te betreden en daar te verblijven.

Je visum is beperkte tijd geldig en kent het een begin- en einddatum. Hierdoor behoudt Turkije het overzicht over de mensen die het land binnenkomen en weer verlaten.

Wie hebben een visum nodig?

Zowel Nederlandse als Belgische reizigers moeten een visum aanvragen voor Turkije. Hierbij maakt het geen verschil of je toerist of zakenreiziger bent.

Twee soorten visa

Turkije kent twee soorten visa: een papieren versie en een digitale variant. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is de maximale verblijfsduur. Waar je met het papieren visum langer dan 90 dagen in het land mag blijven, kun je met de digitale variant (het e-visum) maximaal 90 dagen in Turkije verblijven.

Omdat 90 dagen natuurlijk lang genoeg is, doe je er slim aan om voor het e-visum te kiezen. Dit is niet alleen goedkoper (we blijven tenslotte Nederlanders), maar ook vele malen eenvoudiger om aan te vragen. Je hoeft hiervoor niet naar de Turkse ambassade, maar je vraagt je visum voor Turkije gewoon zelf aan.

Het oude Europese deel van Istanboel

Hoe vraag ik het e-visum voor Turkije aan?

De makkelijkste manier om je e-visum aan te vragen is via deze website. Je hebt hiervoor een geldig Nederlands paspoort/identiteitskaart nodig welke nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat je voet zet op Turkse bodem.

Op deze website vul je binnen 5 minuten vervolgens alle gevraagde gegevens in, zoals je NAW-gegevens, paspoortgegevens en de namen van je beiden ouders waarna je op “Aanvraag controleren” klikt. Reis je met meerdere personen? Dan vink je dat gewoon aan en vul je ook hun gegevens in. Zorg er wel voor dat je alle gevraagde gegevens naar waarheid invult, want je wilt natuurlijk geen gedoe met de Turkse immigratiedienst.

Ligt je aankomstdatum verder dan 90 dagen in de toekomst, maar wil je wel al het e-visum aanvragen? Dan zorgen zij ervoor dat je visum 90 dagen voor vertrek wordt aangevraagd, waartoe ze verplicht worden door de Turkse wetgeving. Heb jij er verder geen omkijken naar.

Goed om te weten: Reis je met minderjarige kinderen, zorg dan voor een toestemmingsformulier van de Nederlandse overheid.

Spoedaanvraag

Zit je op hete kolen en heb je zo spoedig mogelijk een visum voor Turkije nodig? Je kunt een e-visum voor Turkije met spoed aanvragen, waarna je binnen 15 minuten het visum per e-mail ontvangt. Houd bij de aanvraag wel je gedachten erbij, want er wordt hier geen handmatige controle uitgevoerd zoals bij andere visumaanvragen.

Indien gewenst kun je je spoedvisum ook per post laten toesturen, wat 1-2 werkdagen duurt.

Belangrijk: Een aanvraag tot een visum is nog geen garantie tot het verkrijgen van het visum. Uiteindelijk is het de Turkse overheid die de aanvraag goed moet keuren.

Hoelang is mijn visum geldig?

Je e-visum voor Turkije is 180 dagen geldig en je mag gedurende deze periode het land onbeperkt in- en uitreizen. Wel zit er een belangrijke ‘maar’ aan deze 180 dagen: je mag maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Wil je langer dan 90 in Turkije verblijven, dan moet je een papieren visum aanvragen bij de Turkse ambassade.

Het maakt voor deze 90 dagen niet uit of je dit aaneengesloten doet of het verdeelt in verschillende reizen. Bijvoorbeeld een keer een stedentrip naar Istanbul voor 5 dagen en een zonvakantie aan de kust voor 3 weken. Dat zijn totaal 26 dagen, waardoor je er nog 64 over hebt.

Wat kost het e-visum voor Turkije?

In tegenstelling tot de Turkse ambassade, waar je enkel met je creditcard kunt betalen, kun je bij visumbuitenland.nl gewoon via iDeal afrekenen. Het e-visum kost €29,95 en na de betaling ontvang je per e-mail een bevestiging waarna je visum binnen 12 uur wordt nagezonden.

Controleer na ontvangst van je visum wel of alles klopt. Mocht dit niet zo zijn, neem dan meteen contact op met ze, anders loop je het risico geweigerd te worden in Turkije.

De toetsing van je visumaanvraag

De Turkse overheid is erg strikt in de naleving van de regels. Laat je dus vooral niet afleiden wanneer je de gevraagde gegevens aan het invullen bent voor de visumaanvraag. De deskundigen van de ambassade zullen vervolgens je visumaanvraag beoordelen, zodat je je na goedkeuring kunt voorbereiden op je reis.

Zonsondergang over de moskee van Van

Wanneer ontvang ik mijn visum?

Het mooie is dat je visumaanvraag voor Turkije binnen 12 uur is afgehandeld en je je visum ontvangt. Dikke bonus! Sterker nog: dien je je visumaanvraag voor 23:00u in, dan ontvang je in 99% van de gevallen het visum op dezelfde dag.

Kortom

Eigenlijk staat niets je reis naar Turkije meer in de weg! De visumaanvraag kost even wat aandacht, maar uiteindelijk heb je snel je visum voor Turkije aangevraagd.

Nog even een korte samenvatting:

  • Een e-visum voor Turkije is 180 dagen geldig, waarmee je onbeperkt in- en uit kunt reizen;
  • Het e-visum kost €29,95 en is te betalen via iDeal;
  • Je mag met je visum maximaal 90 dagen in Turkije verblijven;
  • Je paspoort moet, na binnenkomst in Turkije, nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Eitje toch? Dus ga je binnenkort naar Turkije, regel dan hier snel en eenvoudig je visum.

Waar vind ik Turkije op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam