Essaouira is een stad die rust in de schaduw van haar populaire en toeristische broer Agadir. Iets waar ze weinig moeite mee lijkt te hebben. “Houdt al die toeristen maar lekker daar en laat ons verder met rust” schijnt ze te denken. Het leven hier is zoals het is en dat willen ze graag zo houden. Een relaxte gedachte, eentje die ik deel en waar ik blij mee ben. Want Jezus Allah, wat is dit een chill stadje!

Het gaat wat ver om deze Marokkaanse stad aan de Atlantische kust een ruwe diamant te noemen, want natuurlijk kennen ze hier toeristen. En weten ze ook wel hoe ze hiermee om moeten gaan. Maar het gaat er hier allemaal nét even wat relaxter aan toe dan in de Spaanse costa-look-a-like Agadir of het platgelopen Marrakech. Je kunt hier prima in je eentje rondslenteren langs de oude stadsmuren (Essaouira betekent ommuring) of zigzaggend door de kleine witte en blauwe straatjes van de medina zonder continu aangesproken te worden. En als je toch even een praatje wilt maken, dan zit niemand erom verlegen. Zonder dat ze je zien als een wandelende euromunt, in tegenstelling tot Agadir of Marrakech.

Taroudant light

Wellicht heeft dit gemoedelijke sfeertje te maken met de Europese invloeden waar Essaouira door de eeuwen aan blootgesteld is. Zowel de Portugezen als de Fransen hebben hier namelijk jarenlang huisgehouden. Iets wat je ook terugziet in de bouwstijl, op de pleinen en in de cultuur. Want dat deze bezettingen niet altijd met veel liefde gepaard gingen, wil niet zeggen dat het geen cultuurveranderingen met zich heeft meegebracht. Essaouira is minder traditioneel dan andere Marokkaanse steden, waardoor het soms aanvoelt als een westerse stad in een Marokkaans jasje.

Misschien is Essaouira wel beter te typeren als Taroudant light. Taroudant, een stad op ruim driehonderd kilometer afstand, kent namelijk net zo’n onwijs chille sfeer, alleen is het een stuk traditioneler. Daar bepalen de djellaba’s met oude slippers eronder het straatbeeld, net zoals de in fluweel gehulde vrouwen. En dat is in Essaouira minder.

Hippe Nikes en ‘zingende’ moskeeën

Het is anders, meer een mix van culturen en opvattingen. Naast alle hippe witte Nikes, strakke spijkerbroeken en weinige hoofddoeken in Essaouira ‘zingen’ de moskeeën namelijk wel vijf keer per dag. En speelt het dagelijkse leven zich voornamelijk af op de souks in de medina. Tegelijkertijd kent de stad een rijk kunstenaars- en muzikantenverleden, iets wat je vandaag de dag nog steeds merkt. Kleine ateliers en muzikanten op de pleintjes en boulevards langs het strand wisselen elkaar af. Ook dat draagt bij aan de ontspannen sfeer van de stad.

Heeft ze het wel door?

Gesproken over de medina. Wist je trouwens dat deze op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat? En de muren van de stad twaalf babs (poorten) hebben? Of dat de vroegere naam van Essaouira, ten tijden van de Portugezen, ‘Mogador’ was? En dat het eilandje voor de kust van de stad, wat nu een natuurreservaat is, deze naam nog steeds draagt? En dat de bijnaam van de stad Windy City is, omdat het er altijd waait?

Wist je niet? Niks om je voor te schamen, hoor, ’t is ook niet heel verwonderlijk dat je het niet wist. Ik ook niet. Nu wel trouwens, net als jij. Maar het mooie is dat Essaouira ook hierin rust in de schaduw van Agadir en Marrakech. Ze schreeuwt namelijk niet van de daken hoe mooi ze is en wat ze allemaal te bieden heeft. Ze hoeft niet zo nodig op de voorgrond te staan. Iets dat haar siert en nog meer charme geeft. Zou ze het zelf misschien niet eens doorhebben, die schoonheid? Nee, Essaouira wil gewoon lekker rusten in de schaduw van.

essaouira, marokko, maroc, morocco, boulevard, sunset, zonsondergang, mensen, people essaouira, marokko, maroc, morocco, narrow, small, straatje, street, sunlight, zonlicht essaouira, people, mensen, marokko, maroc, morocco, poort, gate, bab, souk, medina essaouira, souk, medina, people, mensen, marokko, maroc, morocco, poort, gate, bab essaouira, marokko, maroc, morocco, muur, zonsondergang, sunset, wall, stadsmuur essaouira, marokko, maroc, morocco, mosque, moskee essaouira, marokko, maroc, morocco, djellaba, traditioneel, traditional, man, plein, square essaouira, marokko, maroc, morocco, boats, boten, blue, blauw

essaouira, marokko, maroc, morocco, place, marché, square, plein, restaurant

Meer Essaouira?

Raak je ook niet uitgekeken op de foto’s en wil je meer zien van onze trip naar deze relaxte stad? Ga dan snel naar de Facebook-pagina voor meer foto’s!

Wil je ook ervaren hoe chill Essaouira is?

Er gaan helaas geen directe vluchten vanuit Nederland naar Essaouira, ook al heeft de stad een eigen vliegveld. De snelste (en trouwens ook de leukste!) manier om er te komen is door een goedkoop vliegticket te boeken via bijvoorbeeld Skyscanner of Vliegwinkel.nl naar Marrakech, Agadir of Casablanca. Vanuit daar huur je voor zo weinig mogelijk geld (we blijven tenslotte Nederlanders) een auto via TUI autoverhuur en maak je er een toffe roadtrip van door dit geweldige land!

Ow ja, en wil je ergens slapen? Check dan onderstaande deals, scheelt je ook weer in de kosten.


Booking.com

Waar vind ik Essaouira op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam