Voor Casablanca geldt dat het vaak ‘vergeten’ wordt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de toeristenmagneet Marrakech, het oude en sfeervolle Fez of de toegangspoorten naar de Sahara. Maar ook al behoort Casablanca niet tot de vier koningssteden van Marokko, het heeft wel een soortgelijke sfeer en kun je je ook hier vergapen aan alle koopwaar in de kleine, smalle straatjes. Bovendien zijn er voldoende bezienswaardigheden om je hier prima te kunnen vermaken.

Het mooie van Casablanca is dat alles hand in hand gaat. Strakke moderne palmboulevards ontmoeten hier de authentieke stoffige straatjes en de Arabische architectuur ‘high-fived’ met de westerse bouwstijlen. Dit alles onder een schitterende zon en een verkoelend briesje vanaf zee maken deze kuststad een heerlijke plek om een paar dagen te vertoeven. En, laten we eerlijk zijn, het is ergens ook wel een voordeel dat Casablanca vaak vergeten wordt. Hierdoor behoudt het wel haar charme, kom je er relatief weinig buitenlanders tegen en heb je de bezienswaardigheden vrijwel voor jezelf.

casablanca, marokko, maroc, stad, wit, wit huis, huis, uitzicht, kathedraal, sacre, coeur, panorama
Uitzicht over Casablanca

Het witte huis bruist

Casablanca, letterlijk vertaald als het witte huis, bruist van de energie en doet haar bijnaam alle eer aan door de grote hoeveelheid witte gebouwen. Dit geeft de stad direct een eigen karakter met een Mediterraanse sfeer dankzij alle palmbomen.

Casablanca is het levende voorbeeld van het echte, hedendaagse Marokko en een mooie mix tussen tradities en modernisme. Dames op hoge hakken en korte shirtjes wisselen de traditioneel geklede vrouwen af, oude Renault 4’tjes slingeren tussen de gestroomlijnde Japanners heen en roestige lijnbussen vormen het openbaar vervoer samen met tramstelsel.

Nauwe straatjes worden afgewisseld met strakke wegen en ouderwetse rommelige buurten liggen naast upcoming wijken, zoals Mâarif. En wat denk je van het strand aan de Atlantische Oceaan? Gevuld met voetballende jongeren en populaire privéclubs, terwijl een paar meter verderop één van de grootste moskeeën ter wereld ligt, de Hassan II-moskee.

casablanca, marokko, maroc, stad, wit, wit huis, huis, zuilen, zuil, hassan, hassan II, hassan 2, moskee, hassan moskee, hassan 2 moskee, hassan II moskee, breedbeeld, panorama
De Hassan II-moskee
casablanca, marokko, maroc, stad, wit, wit huis, huis, man, wit, traditioneel, zit
Traditioneel geklede man in de medina
casablanca, marokko, maroc, stad, wit, wit huis, huis, vrouw, hoofddoek, traditioneel, motor, helm, scooter
Traditioneel en modern

Medina en streetfood

Zoals in veel Arabische landen neemt eten ook in Marokko een belangrijke plaats in. De geuren, kleuren en smaken van het eten komen je dan ook overal tegemoet. Verspreid over ‘Caza’, zoals de locals Casablanca noemen, liggen verschillende eettentjes, terrasjes en restaurantjes met allemaal een keur aan gerechten. Corniche is één van de bekendere wijken om ’s avonds te gaan eten en ondertussen te genieten van de ondergaande zon.

Ga je liever voor streetfood? Dan moet je op de markt zijn! Een broodje gevuld met lever, verse slakken gekookt in bouillon, meguezworsten of geroosterde kip wordt voor je neus klaargemaakt en stevig gekruid. Maar ook garnalenloempia’s, verse vis of versgeperste sinaasappelsap en natuurlijk muntthee. Heb je toch liever iets zoets? Ook dan zit je goed in Marokko! Kokoskoekjes, ijsjes en andere zoetigheden zijn op bijna iedere straathoek wel verkrijgbaar.

Winkelen bij de bekendere winkelketens aan de grote boulevards (bijvoorbeeld de Mohamed V-boulevard) en haar elegante jaren ’20-gebouwen gaat hand in hand met het slenteren door de nauwe, dusty straatjes van de drukke medina en haar soek. Specerijen, lederen producten, groente en vlees, huisgerei, Marokkaanse lampen en vloerkleden. U roept maar.

Afdingen hoort erbij, ook in Casablanca. Dit is ook helemaal niet erg, sterker nog: zonder afdingen wordt je niet serieus genomen. Maar wees gerust, de verkopers zijn bij lange na niet zo opdringerig als in andere Marokkaanse steden (lees: Marrekech).

casablanca, marokko, toegangspoort, poort, soek, souk, medina, oude, stad, afrika, oude stad, old city, old, city, witte, witte stad, huis, wit huis, anfa
Eén van de toegangspoorten tot de medina
casablanca, marokko, maroc, stad, wit, wit huis, huis, straat, streetfood, eten, kok
Streetfood is breed verkrijgbaar in Casablanca

Drukte en rust

Omdat Casablanca een stad is met ruim drie miljoen inwoners zijn ook drukte en rust in elkaar verweven. Waar populaire wijken gekenmerkt worden door een wirwar van mensen, bieden de aanwezige parken met haar fonteinen en groen juist rust en ruimte. Veel locals komen hier dan ook in de avond of tijdens de weekenden om vrienden te ontmoeten, spellen te spelen of gewoon te luieren.

Tip: Eén van de meest sfeervolle parken van Casablanca is het ‘Park van de Arabische Liga’, dichtbij de kathedraal van Casablanca (Église du Sacré-Cœur de Casablanca). Het park is in 1918 openbaar gesteld voor het publiek en bestaat uit palmbomen, pergola’s, diverse bogen en een aantal terrasjes.

casablanca, wit, wit huis, huis, kerk, kathedraal, sacre, coeur, sacre coeur, marokko, maroc
De Eglise du Sacré-Cœur

Wil je meteen naar Casablanca?

Je vliegt in iets meer dan drie uur naar Casablanca, waar je direct het Marokkaanse leven kunt induiken. Check de beste ticketprijzen op Skyscanner of Vliegwinkel.nl.

Daarnaast kun je op Booking.com kiezen tussen alle hotels, B&B’s, appartementen en riads die deze bruisende stad herbergt.

 Waar vind ik Casablanca op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam