Backpacken, heerlijk! Het gevoel van vrijheid, je zit nergens aan vast en kunt -mits je portemonnee het toestaat- doen en laten wat je wilt. Populaire bestemmingen zijn natuurlijk landen in Azië (vanwege het prijsniveau) en Zuid-Amerika (eveneens vanwege het prijsniveau). Afrika daarentegen wordt echter vaak vergeten, met uitzondering van Zuid-Afrika.

Ik moet toegeven dat de meeste Afrikaanse landen niet zijn ‘ingericht’ op backpackers, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Het is juist avontuurlijk. Neem bijvoorbeeld Tanzania. Een land dat veel toerisme kent, maar relatief weinig backpackers. De meeste toeristen blijven in het noorden en het oosten van het land hangen, gaan al dan niet op safari en sluiten al dan niet af op Zanzibar.

Ben je echter avontuurlijker ingesteld, niet voor één gat te vangen en ook nog eens gek op de vrijheid van het reizen met je rugzak, zoals ik? Dan is backpacken in Tanzania echt fantastisch en een geweldige ervaring. Je zult weinig andere toeristen tegenkomen, begeeft je meteen tussen de locals die erg vriendelijk en behulpzaam zijn, het prijsniveau is lekker laag en er is meer dan genoeg te beleven. Check daarom snel onderstaande tips over backpacken in Tanzania en wie weet is jouw volgende bestemming wel dit Afrikaanse land!

tanzania, africa, afrika, tanganyika, lake tanganyika, lake, tangayikameer, meer, west-Tanzania, lonely planet, LP, beach, strand, jakobsen beach, jakobsen

#1 Kies het juiste seizoen

Tanzania kent twee seizoenen met elk hun eigen charme en voor- en nadelen.

Regenseizoen: Dit is de Tanzaniaanse zomer en de Nederlandse winter. Alles staat in bloei, er zijn weinig toeristen en de prijzen liggen lager. Overdag kan het erg warm zijn (zeg maar gerust heet) en ook de avonden zijn klam. Er komen fikse regen- en onweersbuien voor, maar het meerendeel van de dag is het gewoon prima toeven.

Droge seizoen: Dit is de Tanzaniaanse winter en de Nederlandse zomer. De temperaturen zijn overdag heerlijk, terwijl het ’s avonds afkoelt. Het land is vooral droog en stoffig, wat het voor een safari ideaal maakt. Wel is dit het hoogseizoen voor het toerisme.

tanzania, africa, afrika, katavi, safari, national, park, np, rukwa
Zonsopkomst tijdens een safari

#2 Leer een paar woordjes Swahili

Ga je backpacken in Tanzania, dan is het geen overbodige luxe om een paar woorden Swahili te leren waarbij je ook de getallen eigen maakt. De gratis app Duolingo is hiervoor ideaal! Dit maakt het veel makkelijker om contact te leggen met de lokale bevolking, maar is het ook erg handig als je bijvoorbeeld op de markt groenten en fruit wilt kopen. Zeker buiten de toeristische plekken spreekt men weinig tot geen Engels en wordt het erg op prijs gesteld als je er af en toe een woordje Swahili doorheen gooit.

#3 Gebruik het openbaar vervoer

Als je gaat backpacken in Tanzania, kies dan voor het openbaar vervoer. Het is spotgoedkoop en ondanks de lange reistijden de meest makkelijke manier om rond te reizen. Er zijn verschillende busmaatschappijen die alle steden met elkaar verbinden en tickets koop je gewoon een dag van tevoren op het busstation. Wel moet je vroeg op, want de bussen vertrekken om 06:00u. Je kunt je backpack kwijt in het laadruim van de bus (vergeet je flightback er niet omheen te doen tegen het stof!), terwijl je je kleinere rugtas gewoon mee naar binnen kunt nemen. In de steden zelf maak je gebruik van een van de velen dalla-dalla’s die rondrijden.

Networking is één van de betere busmaatschappijen die Tanzania kent. Over het algemeen prima bussen met veilig rijdende chauffeurs en goede stoelen.

Weetje: Sta niet te kijken als je tijdens de busrit ineens een baby op schoot geduwd krijgt, er een predikant met een iets te harde stem het geloof komt verspreiden of wanneer je de eerste bent die de politie tijdens controles aanspreekt. Ook dat is Tanzania.

bus, tanzania, dirt, dust, stof, sunset, zonsondergang, katavi
Bus van de maatschappij Mashallah door Katavi NP

#4 Pinnen

Geld opnemen in Tanzania is geen probleem met je Nederlandse bankpas. Alleen, en dit is voor menig backpacker wel belangrijk, check vooral bij welke bank je pint. De opnamekosten verschillen namelijk nogal (tussen de zeven en dertien euro per transactie). Wij raden Stanbic Bank en NBC aan om te pinnen, omdat je hier maximaal vier keer TSH400.000 kunt pinnen en de opnamekosten hier het laagste zijn. Barclays is bijvoorbeeld een stuk duurder.

Tip: Het kan voorkomen dat je een foutmelding krijgt tijdens het pinnen. Geen nood, dit betekent alleen dat er geen geld meer in de ATM zit en je dus op zoek moet naar een andere bank.

#5 Tanzaniaans streetfood

Echt uitgebreid is het assortiment oost-Afrikaans streetfood niet, maar er zit wel degelijk wat lekkers tussen. Wat denk je van chips mayai (gebakken ei met aardappel), kuku wali (rijst met kip) of mishkaki nombe (stukjes rundvlees op een spies)? Vrijwel op iedere straathoek of op bij iedere busstop verkrijgbaar en spotgoedkoop. Evenals de vitumbua (rijstdonut), de samosa (gefrituurd bladerdeeghapje) en de chapati (pannenkoekje). Kleine tip: eten doe je met je rechterhand.

tanzania, africa, afrika, samosa, samoesa, samusa, food, eten
De Tanzaniaanse samosa’s

#6 Koop een Tanzaniaanse simkaart

Ga je langere tijd op pad? Koop dan een Tanzaniaanse simkaart (TSH5.000, +/- €2,00). Dit prepaid-kaartje komt op naam te staan aan de hand van je paspoort en is ideaal om dingen te regelen als je op pad bent. Bellen naar ho(s)tels kost hierdoor een schijntje evenals internetten, waardoor je niet je eigen Nederlandse databundel om zeep hoeft te helpen. Opwaarderen gaat erg makkelijk met de beltegoedkaarten die je in ieder dorp kunt kopen.

#7 Neem de tijd

Backpacken in Tanzania betekent ook dat je geen haast moet hebben. Ga mee in het Tanzaniaanse ritme en maak je niet te snel druk. Een bus die een uur later vertrekt dan gepland? So be it. Drie uur wachten op je aansluitende vervoer? Geen uitzondering. Eten besteld in een restaurantje, maar na anderhalf uur nog niets hebben? Ook dat is niets bijzonders en hoort stiekem ook wel een beetje bij ’t backpacken in dit land.

#8 Richt je op het westen en zuiden

Omdat de bekendste wildparken van Tanzania (Kilimanjaro, Ngorogoro-krater en Serengeti) in het noorden liggen, is dit gebied aardig ‘uitgekauwd’ door het toerisme. Niks mis mee natuurlijk, maar niet waar je als avontuurlijke reiziger naar op zoek bent. Juist het zuiden en het westen zijn de plekken waar je wilt zijn voor het ongerepte Tanzania. Ook voor low budget-safari’s is dit een goede plek, want de parken zijn op z’n minst net zo mooi als in het noorden alleen dan een stuk goedkoper (bijvoorbeeld Katavi National Park en het Ruaha National Park). Tevens heb je aan Lake Tanganyika een aantal prachtige stranden liggen, waaronder Jakobsen Beach en het palmstrand van Kirando. Maar ook heerlijke lodges, zoals Lake Shore Lodge.

tanzania, backpacken, kirando, strand, boot, palmboom, afrika, zonsondergang, sunset
Het palmstrand van Kirando

Hoe kom je er?

De twee bekendste vliegvelden liggen Tanzania zijn Dar es Salaam en Arusha. Zowel KLM als andere aanbieders (Skyscanner en CheapTickets.nl) bieden hiervoor tickets aan.

In Tanzania kun je gebruik maken van het openbaar vervoer (zie #3 hierboven) of van binnenlandse vliegmaatschappijen als Fastjet en Air Tanzania. Zij hebben dagelijkse vluchten tussen de grote steden van het land. Je kunt de tickets voor deze maatschappijen ook in Nederland boeken.

Waar slaap je?

Slapen is over het algemeen geen enkel probleem in Tanzania. In grotere steden, zoals Dar es Salaam, Arusha, Mwanza, Dodoma en Mbeya vind je voldoende aanbod. In de kleinere steden, safariparken en natuurgebieden kom je vaak uit bij een lodge of kampeerplek.

Meer tips over backpacken in Tanzania?

Waar vind ik Tanzania op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam