– gesponsord –

Een Nederlands paspoort is veel waard. Niet in de laatste plaats omdat we nou eenmaal een reislustig volk zijn en we met ons Nederlandse paspoort visumvrij naar meer dan 170 landen kunnen reizen. Bij sommige landen krijg je zonder gedoe een stempel voor 30 dagen en bij andere landen toestemming om 90 dagen vrij rond te reizen. Erg relaxed dus, zo’n paars Nederlands boekje!

Maar toch blijven er ook nog landen over waarvoor je als Nederlander wel een visumplicht hebt. Zoals India bijvoorbeeld. Dit fascinerende land met gigantische steden, kleurrijke mensen en heilige dieren staat bij veel mensen op de bucketlist om te bezoeken. Een bijzonder land waar je maanden kunt rondreizen zonder direct het gevoel te hebben dat je in Azië bent. Niet voor niets is India dan ook erg populair onder backpackers en digital nomads, maar ook bij groepsreizigers.

Maar… je hebt dus wel een visum voor India nodig. Gelukkig hoef je je hier niet al te druk over te maken, want je kunt je visum heel gemakkelijk zelf aanvragen. India werkt namelijk sinds 15 augustus 2015 met een zogenaamd e-visum welke je volledig digitaal kunt aanvragen. Het is dus niet meer noodzakelijk om je paspoort op te sturen of naar het Visum Application Center te gaan om de vroegere ‘paspoortsticker’ te krijgen. Gewoon lekker zelf doen met een kop koffie en de Lonely Planet van India naast je. Chill toch?

india, flag, vlag, visum, e-visa, visa, visumaanvraag, visa application, aanvragen visumWat is een visum precies?

Eigenlijk is een visum niets meer dan officiële toestemming van het land waar je heen gaat, in dit geval India. Zij geven je hiermee toestemming om naar het land te reizen en daar te verblijven.

Een visum is vaak beperkte tijd geldig en kent een begin- en einddatum, waardoor het land de controle behoudt over wie het land wanneer binnenkomt en weer vertrekt.

Welke type visa zijn er voor India?

Bij het aanvragen de “e-Visa India” kun je kiezen uit drie verschillende soorten visa:

 • Het toeristenvisum (eTourist visum India);
 • Een zakelijk visum (eBusiness visum India);
 • Een medisch visum (eMedical visum India).

Voor deze visa geldt een maximale geldigheidsduur van 60 dagen, geteld vanaf de dag dat je aankomt in India. Wel is het van belang om het visum voor India binnen 120 dagen na de afgiftedatum van het visum te gebruiken, anders wordt deze ongeldig verklaard.

Bij binnenkomst in India worden er door de douane biometrische gegevens van je opgenomen (denk aan een vingerafdruk of een irisscan).

Goed om te weten: Reis je met kinderen of baby’s, houd er dan rekening mee dat zij ook een eigen visum nodig hebben.

Hoe vaak mag ik India in- en uitreizen met het visum?

Zowel het toeristenvisum als het zakelijke visum bieden een ‘double-entry’. Dit betekent dat je India tweemaal mag binnenkomen, waardoor je bijvoorbeeld ook één van de buurlanden aan kunt doen tijdens je reis. Reis je op een medisch visum, dan heb je toestemming om India driemaal te betreden (‘triple-entry’).

Houd hierbij wel in gedachten dat de duur van je visum maximaal 60 dagen is.

india, colors, kleuren, sunset, zonsondergang, visum, e-visa, visa, visumaanvraag, visa application, aanvragen visumHoe gaat de aanvraag voor een visum naar India in zijn werk?

De online aanvraag is dus de meest makkelijkste manier om je e-visum voor India geregeld te krijgen. Hier vul je stapsgewijs in ongeveer een kwartier alle vragen in. Aan het einde kun je alles nog even controleren, waarna je je visumaanvraag voor India kunt versturen.

Vragen die tijdens de procedure gesteld worden zijn:

 • Je persoonlijke (paspoort)gegevens (welke nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat je India binnenkomt);
 • Het reisschema dat je voor ogen hebt;
 • Noodcontacten in Nederland;
 • Je opleidingsniveau en religie;
 • Gegevens van je ouders;
 • Werkgeversinformatie (en in het geval van ZZP’ers een KvK-uittreksel + bankafschrift);
 • Je reisverleden.

Naderhand kun je gemakkelijk je pasfoto en een kopie van je paspoort uploaden. Dan is het enkel nog zaak om alles goed te controleren, waarna je vervolgens je aanvraag kunt verzenden en de rest voor je wordt geregeld. Na goedkeuring ontvang je van VisumBuitenland.nl je visum per mail (vergeet deze niet voor de zekerheid uitgeprint mee te nemen op reis).

De toetsing van je visumaanvraag

Het consulaat van India is erg strikt in de naleving van de regels. Laat je dus vooral niet afleiden wanneer je de gevraagde gegevens aan het invullen bent voor de visumaanvraag. De deskundigen van het consulaat zullen vervolgens je visumaanvraag beoordelen, waarmee je je –na goedkeuring– kunt voorbereiden op je reis.

Hoe lang duurt de visumaanvraag en wat zijn de kosten?

Een visumaanvraag voor India neemt maximaal 5 werkdagen in beslag. Heb je echter haast, dan kun je (minimaal drie dagen voor vertrek) een spoedprocedure starten. Hierbij is het wel goed om in het achterhoofd te houden dat je bij de spoedprocedure afhankelijk bent van de Indiase instanties en de toekenning ervan.

De prijs voor de normale procedure is €84,95 per persoon. Maak je gebruik van de spoedprocedure dan is dit vijf euro extra, dus €89,95. Het makkelijke hierbij is dat je kunt betalen met zowel je creditcard als iDeal en PayPal. 

india, straat, kleuren, street, people, mensen, budy, crowded, druk, visum, e-visa, visa, visumaanvraag, visa application, aanvragen visumHoe gaat de online aanvraag met mijn privacy om?

Hele terechte vraag! De website om je e-visum voor India aan te vragen maakt gebruik van een beveiligde verbinding (https, heb je vast weleens zien staan). Je gegevens worden daarna noch gebruikt voor commerciële doeleinden, noch doorverkocht aan derden. Nadat je je visum hebt ontvangen, worden je persoonlijke gegevens na 72 uur verwijderd.

Waar mag ik India binnenkomen met mijn e-visum?

Met je goedgekeurde e-visum mag je India betreden via de luchthavens van Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi.

Reis je bijvoorbeeld per boot, dan kun je India enkel binnenkomen bij de havens van Cochin, Goa en Mangalore.

Kom je op een andere plek India binnen of reis je met een ander vervoersmiddel, dan moet je een normaal visum aanvragen.

Kortom

Eigenlijk staat niets je trip naar India meer in de weg! De visumaanvraag kost weliswaar even wat aandacht, maar uiteindelijk heb je het zo geregeld via VisumBuitenland.nl. En zoals je merkt is het allemaal een stuk eenvoudiger geworden dankzij de introductie van het e-visum.

Nog even een korte samenvatting:

 • Per kalenderjaar mag je maximaal twee keer het India e-visa aanvragen;
 • Je paspoort moet, na binnenkomst in India, nog minimaal 6 maanden geldig zijn;
 • Je moet je visum binnen 120 dagen gebruiken na afgiftedatum van het visum;
 • Het visum voor India is maximaal 60 dagen geldig;
 • Je moet, bij aankomst in India, in het bezit zijn van je ticket naar huis óf naar een volgende bestemming.

Kun je niet meer wachten en wil je meteen naar India? Vraag dan direct je visum aan. Wil je toch eerst nog meer informatie of zit je met wat vragen je hoofd, check dan visumsindia.nl.

india, riksja, visum, e-visa, visa, visumaanvraag, visa application, aanvragen visum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam