Het afgelopen jaar was er eentje die bol stond van bijzondere reizen en mooie plekken die al veel langer op mijn bucketlist stonden. Zo was er bijvoorbeeld de reis dwars door Iran, een land wat me in alle opzichten positief heeft verbaasd. Maar ook de backpacktrip door Tanzania, waar we vanaf het westelijke Dar es Salaam helemaal naar het oosten zijn gereisd met het dorpje Kipili als eindpunt. Maar er was meer: zo hebben we een week optimaal gechilled in de Franse Morvan én heb ik me een weekend verbaasd over de toffe Poolse hoofdstad Warschau.

Inmiddels is het echter alweer een paar dagen 2018 en ben ik druk bezig met het plannen van nieuwe reizen. Zo ga binnenkort snowboarden in ’t Franse Avoriaz, staat er een stedentrip naar Barcelona op de planning én ga ik ook nog eens drie weken backpacken door Sri Lanka. En die laatste trip is toch wel de meest bijzondere, want als ik de verhalen van anderen moet geloven dan is Sri Lanka werkelijk fantastisch!

Toch gaat er wel een stuk voorbereiding aan vooraf. Natuurlijk de voorpret dankzij al het leesvoer op verschillende blogs en boeken, maar ook praktische zaken zoals het visum. Dit is namelijk verplicht wanneer je naar dit Aziatische land reist. Daarom wil ik je in dit blog meenemen naar de procedure omtrent de visumaanvraag voor Sri Lanka.

sri lanka, sri, lanka, azië, asia, eiland, isle, visum, visumaanvraag, aanvraag, visa, drone, boats, boten, bootjes, strand, beach, water, seaVisum voor Sri Lanka

Als Nederlandse toerist ben je verplicht een visum aan te vragen voor Sri Lanka. Je visum is beperkte tijd geldig en kent het een begin- en einddatum en is je officiële toestemming om het land te betreden. Hierdoor behouden de Sri Lankaanse-autoriteiten het overzicht over de mensen die het land betreden en verlaten.

Goed om te weten: Reis je met minderjarige kinderen, zorg dan voor een toestemmingsformulier van de Nederlandse overheid.

Na je aanvraag wordt deze doorgestuurd naar het Aziatische eiland, waarna je bij aankomst het echte visum in je paspoort krijgt. Vergeet dus niet een kopie van je aanvraag mee te nemen.

Soorten visa

Er bestaan twee soorten visa voor Sri Lanka, namelijk een digitale versie (e-visum) en een papieren versie. Voor de aanvraag van het visum kun je terecht op:

 • DETA-website (volledig in het Engels en betalen kan enkel via creditcard);
 • Bij de ambassade van Sri Lanka (gevestigd in Den Haag, ma t/m vr 10:00u – 13:00u);
 • Het vliegveld van Colombo wanneer je aankomt (hier betaal je voor je ‘Visa-On-Arrival’ $5 meer én sta je lang in de rij).
 • Via een visumbureau, bijvoorbeeld via VisumBuitenland.nl (Hier vind je het aanvraagformulier in het Nederlands, 24/7 Nederlandstalige support en een handmatige controle van jouw gegevens, iets wat jouw reislustige voorgangers heeft behoed voor problemen).

Zoals jullie weten ben ik liever lui dan moe en houd ik helemaal niet van administratief geleuter, waarbij ik me kan voorstellen dat er meer zijn zoals ik. Maak het jezelf dus gemakkelijk en kies voor de laatste optie. Hier heb je binnen letterlijk 5 minuten je aanvraag voor het visum voor Sri Lanka digitaal ingediend, hoef je niets op te sturen, reken je via iDeal af en ontvang je binnen no time je e-visum.

sri lanka, sri, lanka, azië, asia, eiland, isle, visum, visumaanvraag, aanvraag, visa, palm, palmtrees, palmbomen, elephant, olifantGeldigheid van het visum

Zowel het toeristenvisum als zakelijke visum voor Sri Lanka is 180 dagen geldig, vanaf de dag van uitgifte. Binnen deze periode mag je eenmaal het land betreden waar je vervolgens maximaal 30 dagen mag verblijven.

Langer dan 30 dagen in Sri Lanka? Dan kun je ter plekke, bij een immigratiekantoor, je visum verlengen tot maximaal 6 maanden. Check deze website voor meer informatie hierover.

Beoordeling van je visumaanvraag

De Sri Lankaanse overheid is, net als vrijwel alle andere landen, strikt in de naleving van de regels. Laat je dus niet afleiden tijdens je visumaanvraag wanneer je alle gevraagde gegevens aan het invullen bent. Deskundigen zullen vervolgens je visumaanvraag beoordelen waarna je je na goedkeuring pas écht kunt voorbereiden op je reis.

Disembarkation Card

Na goedkeuring van je visumaanvraag kun je het vliegtuig instappen. Vlak voor de landing in Sri Lanka krijg je een papieren formulier (Disembarkation Card) waarop je een aantal gegevens invult, zoals je reisdoel en reisinformatie.

Dit formulier laat u aan de douane zien bij de paspoortcontrole, waarna ze aan de hand van je paspoortnummer kunnen zien of je visum in orde is.

sri lanka, sri, lanka, azië, asia, eiland, isle, visum, visumaanvraag, aanvraag, visa, train, trein, green, groen, palm, palmtrees, palmbomenWat zijn eisen voor een visum voor Sri Lanka?

Om je visum toegekend te krijgen, moet je voldoen aan een aantal eisen die zijn gesteld door de overheid van Sri Lanka:

 • Je paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn vanaf het moment van aankomst;
 • In je paspoort zijn nog 2 lege pagina’s tegenover elkaar beschikbaar;
 • Je beschikt over een retour- of doorreisticket;
 • Je hebt voldoende geld om je verblijf in Sri Lanka te bekostigen.

Wat kost een visum voor Sri Lanka?

In tegenstelling tot de ETA-website (waar je enkel met creditcard kunt betalen), kun je bij VisumBuitenland.nl gewoon met iDeal betalen. Retehandig! Daarnaast kun je ook, wanneer je in België woont, via Bancontact/MisterCash of een handmatige overboeking de betaling verrichten.

Het visum voor Sri Lanka kost €49,95 per persoon en het duurt maximaal 72 uur alvorens je visum wordt geleverd. Echter, zit je op hete kolen dan kun je ervoor kiezen een spoedaanvraag in te dienen welke in 99% van de gevallen binnen 45 minuten goedgekeurd worden.

Controleer na ontvangst van je visum wel of alle gegevens kloppen. Mocht dit niet zo zijn, neem dan meteen contact op met het visumbureau, want je wilt natuurlijk niet dat je geplande reis bij aankomst in de soep loopt.

sri lanka, sri, lanka, azië, asia, eiland, isle, visum, visumaanvraag, aanvraag, visa, palm, palmtrees, palmbomen, lady, working, vrouw, landKortom

Zoals je dus kunt lezen valt het allemaal wel mee met de visumaanvraag. Het is nou eenmaal verplicht, kost even wat tijd en aandacht, maar uiteindelijk is het zo geregeld.

Nog even een korte samenvatting, zodat je alles scherp op je netvlies hebt:

 • Je visum voor Sri Lanka is 30 dagen geldig;
 • Je paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn vanaf het moment van aankomst;
 • Er dienen 2 lege bladzijdes in je paspoort tegenover elkaar te zitten;
 • Het visum voor Sri Lanka kost €49,95 en is te betalen via iDeal, overboeking of Bancontact/MisterCash.

Mocht je toch nog vragen hebben of dingen willen weten, dan zit je hier goed.

Verder met de andere voorbereidingen

Goed… Nu dit allemaal geregeld is, is het tijd voor stap 2; het samenstellen van de route. Althans, enigszins, want als backpacker wil ik niet te veel vastzitten aan een route. Maar eerlijk is eerlijk: er zijn nou eenmaal bepaalde plekken die ik niet mag/wil missen, dus een kleine rode draad is wel fijn. Maar daarover lees je binnenkort meer!

sri lanka, sri, lanka, azië, asia, eiland, isle, visum, visumaanvraag, aanvraag, visa, palm, palmtrees, palmbomen, strand, beach, sea, zee, people, mensen, sunset, zonsondergangWaar vind ik Sri Lanka op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam