Door het enthousiasme van Tom Waes en Dennis Storm wist ik het zeker: ik wil naar Berat! Het had zo’n relaxte uitstraling tijdens deze twee uitzendingen op televisie dat ik deze direct op mijn bucketlist erbij zette. Eén van de oudste steden van Albanië, eeuwenlang onderdeel geweest van het Ottomaanse rijk en een stad met haar eigen magie. Maar bovenal één van de mooiste stadjes van het land met een karakteristieke bijnaam. Stad van de duizend vensters.

Zo gezegd, zo gedaan en een paar maanden later vind ik mezelf terug in het historische, Ottomaanse centrum van Berat. De stad ligt in midden-Albanië en telt een kleine 40.000 inwoners. Ondanks haar bekendheid en minimale grootte heeft Berat toch haar authentieke charmes weten te behouden.

berat, albanië, albania, rivier, duizend vensters, duizend, vensters, ramen, windows, osum
De reden waarom Berat ‘Stad van de duizend vensters’ wordt genoemd

Stad van duizend vensters

Of het er echt duizend zijn weet ik niet, maar werp één blik op de bergwand en ’t is direct duidelijk waarom de stad de bijnaam Stad van de duizend vensters draagt. Talloze witte, kalkstenen huizen sieren de bergrand en zijn dé bezienswaardigheid van Berat. Dit deel, de wijk Mangalem, is de oude Ottomaanse wijk van de stad en bestaat uit kleine, nauwe straatjes ingelegd met kinderkopjes en veel houtwerk. Dit unieke beeld is ook UNESCO niet ontschoten; in 2008 is Mangalem op de Werelderfgoedlijst geplaatst, evenals de christelijke wijk Gorica en de oude burcht Kale, die boven de stad uittorent.

Tip: Wanneer de zon langzaam zakt is ’t hét moment naar de oude stad te gaan. Slenter tussen de locals door de kleine straatjes terwijl de gouden zonnegloed de duizend vensters als een warme deken bedekt. Gegarandeerd mooie plaatjes!

berat, albanië, albania, duizend vensters, duizend, vensters, ramen, windows, uitzicht, mercedes, oude man, moskee

berat, albanië, albania, duizend vensters, duizend, vensters, ramen, windows, uitzicht, bos, bergDé ontmoetingsplek voor locals

Aan de andere kant van de rivier ligt het oorspronkelijk christelijke gedeelte van de Berat. Het kloppend hart hiervan is de Bulevardi Republika, de hoofdstraat. Deze autoluwe boulevard is dé favoriete ontmoetingsplek van de locals, wat het aan ’t einde van de dag een gezellige wirwar van mensen maakt. Wanneer je hier rondloopt merk je direct dat er een erg ontspannen, vriendelijke en gemoedelijke sfeer hangt en het bijna Mediterraans aandoet. Alsof je door een willekeurig Italiaanse of Spaanse dorp loopt.

Evenwijdig deze straat ligt een andere fijne plek, het park Lulishtja. Dit is een populaire hangout voor ouderen die een potje backgammon spelen of de buurtroddels doorspreken. Het park bestaat uit veel groen (waaronder palmbomen) en leent zich perfect om even te chillen.

berat, albanië, albania, duizend vensters, duizend, vensters, ramen, windows, uitzicht, park, osum, rivier
De Osum die door Berat stroomt
berat, albanië, albania, duizend vensters, duizend, vensters, ramen, windows, uitzicht, christelijk, islam, moskee, kerk, kathedraal, plein
Een moskee en een orthodoxe kerk zij aan zij
berat, albanië, albania, duizend vensters, duizend, vensters, ramen, windows, uitzicht, straat, terras, park, kinderen
De hoofdstraat met rechts het park Lulishtja

Uitzicht over de stad

Voor een mooi uitzicht over Berat kun je richting de citadel gaan. Deze klim duurt ongeveer een half uur, maar je word beloont met een schitterend uitzicht. Een alternatief is echter Hotel Vila Aleksander, vanuit waar je in mijn ogen een nóg mooier uitzicht hebt. Vanuit het oude centrum is dit een kleine tien minuten lopen en simpel te bereiken door de rivier over te steken en de ‘trap’ (Rruga Kol Myzeqari) bergopwaarts te volgen.

Het dakterras is erg sfeervol ingericht en ze beschikken over een eigen barretje. Oftewel: bestel een koude Tirana en geniet van het uitzicht tijdens zowel zonsondergang als in het donker. Met de zingende moskeeën, Byzantijnse kerken en glooiende bergmassieven op de achtergrond is dit de perfecte plek om je dag af te sluiten.

berat, albanië, albania, duizend vensters, duizend, vensters, ramen, windows, uitzicht, overdag, daylight
Zonsopkomst over Berat met de bergen op de achtergrond
berat, albanië, albania, duizend vensters, duizend, vensters, ramen, windows, uitzicht, night, nacht, avond, evening, dark, donker
Het nachtelijke Berat, gezien vanaf Hotel Vila Aleksander

Wat is er verder te doen in Berat?

Er zijn verder niet echte bezienswaardigheden in Berat, behalve het UNESCO-gedeelte. Toch is dit ruim 2.500 jaar oude stadje er wel een waar je je, vanwege het chille gevoel en het Mediterraanse sfeer, een paar dagen kunt vermaken. Een paar tips:

Aanraders om te eten zijn:

  • Mengalemi | Rruga Mihail Komneno (traditionele Albanese gerechten, €2 – €6);
  • Antigone | Rruga Kristaq Tutulani (lokaal en populair onder de locals, €2 – €5)
  • WhiteHouse | Rruga Antipatrea (Italiaan met gaaf dakterras, €2 – €5)
  • Lili | Rruga Llambi Guxhumani (huisgemaakte gerechten, €2 – €6)

Hoe kom ik er?

Berat is centraal gelegen in Albanië, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tirana. De makkelijkste manier om er te komen is te vliegen op Tirana (check KLMSkyscanner of Vliegwinkel.nl) en daar een auto te huren, via bijvoorbeeld Europcar.

Ga je liever voor een roadtrip en dus met eigen vervoer? Dan is de afstand vanaf Utrecht 2.244 kilometer en ben je zo’n 25 uur onderweg.

Omdat Berat één van de bekendere steden van Albanië is (mede door de bijnaam Stad van de duizend vensters), zijn er genoeg slaapmogelijkheden. Zowel in het oude centrum als in de modernere buurten worden goedkope en gezellige appartementjes en hotelletjes aangeboden. Een aanrader is echter Hotel Vila Aleksander, vanwege de schone kamers, het heerlijke dakterras én het fantastische ontbijt. Bovendien ligt het het midden in het centrum. Een alternatief is Guest House Villa Lili, met een heerlijke binnentuin en eveneens op loopafstand van de wijk Mangalem gelegen.

Waar vind ik Berat op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam