Een stad waar zoveel te doen en te beleven is, dat is Sarajevo! Niet voor niets is is deze Bosnische hoofdstad, naast Tuzla, één van mijn favoriete steden. Zo gauw je de Baščaršija (oude wijk) in loopt, word je namelijk omarmd door de Ottomaanse geschiedenis. Overal waar je kijkt zie je koffiehuizen, bazaars, ćevabdžinica’s en komen de geuren van kruiden en waterpijp op je af. Vijf keer per dag klinkt de ‘azan’ uit de talloze moskeeën die de stad rijk is en door het labyrinth aan kleine, nauwe straatjes waan je je in een soek ergens in het Midden-Oosten.

Een stad waar de gezelligheid nooit ver te zoeken is, een stad waar mening historyfreak z’n hart kan ophalen (zoals ik) en een stad die bruist als nooit tevoren. Vervelen hoef je je hier niet, zeker niet na het lezen van deze 5 dingen die je zeker moet doen als je in Sarajevo bent!

#1 Drink Bosna Kafa

Bosnië is een koffieland, dus het is geen verrassing dat overal in Sarajevo leuke koffietentjes te vinden zijn. Naast een espresso of een cappuccino kun je hier ook een ‘Bosnian Kafa’ drinken, iets wat je niet mag overslaan.

Deze krachtige, robuuste koffie wordt in de džezva (koperen potje) op een Ottomaans dienblad geserveerd, met daarnaast de fildžan (het aardewerken kopje) en een glas gemberwater om de koffiesmaak te kunnen neutraliseren. Natuurlijk ontbreekt ook de oosterse zoetigheid in de vorm van lokum niet.

Tip: De tofste plek van Sarajevo voor deze koffie is bij Čajdžinica Džirlo (Kovači 6). Nèt iets buiten de  Baščaršija gelegen, in een klein pandje met openslaande deuren en een ouderwets groen gekleurd maar toch hip interieur. Voor de deur staan wat houten zitjes (inclusief kussens) en vanuit binnen klinkt de chille muziek. Prijs? KM4/€2 voor een Bosnian Kafa.

Bosna Kafa, Bosnische koffie, bij Čajdžinica Džirlo koffiehuis, Sarajevo, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, bih, capital, hoofdstad
Bosnian Kafa

#2 Eet ćevapčići

Iets anders wat je zeker moet doen is een ćevapčići (of ćevapi) eten, de Bosnische variant op de Ottomaanse kebab . Deze beroemde Balkan-snack is verkrijgbaar bij iedere ćevabdžinica, waar je kunt kiezen uit verschillende groottes.

Ze worden altijd geserveerd met een somun (soort pitabroodje), gesneden rauwe ui en zure room. Een stevige, maar vooral smakelijk lunch (of neem een groter portie als avondeten), welke ook erg populair is bij de locals.

Tip: Scoor je ćevapčići bij Čevabdžinica Kastel (Ćurčiluk Mali 11). Van binnen ziet het er niet uit nodigt het niet direct uit om te gaan zitten, maar buiten is het goed toeven op een houten bank. Zo gauw je in de buurt bent komen de kruiden van het vlees je tegemoet. De ćevapčići is hier erg sappig en de broodjes zijn goed gedoopt in de olie. Mocht je overigens snel door je zure room of ui heen zijn, dan doen ze niet moeilijk over een extra schep. Prijs? Tussen de KM6 – KM10 (€3 – €5), afhankelijk van de grootte.

Cevapcici bij Cevapdzinica Kastel, Sarajevo, Bosnië en Herzegovina, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, bih, capital, hoofdstad, cevapi
Čevapčići

#3 Uitzicht vanaf de Žuta Tabija

Op de Zuta Tabija(‘Het gele fort’) heb je het mooiste uitzicht over Sarajevo en is erg populair bij de inwoners van de stad. Iets wat je dus zeker moet doen. Loop via de Kovači de oude wijk uit en ga heuvelopwaarts richting Čajdžinica Džirlo (de koffietent #1). Wanneer je doorloopt zie je vanzelf vanaf het kruispunt de Žuta Tabija voor je verschijnen. De toegang tot het fort is gratis en je kunt wat te drinken bestellen bij het barretje (espresso KM2/€1). Ga zitten op de stenen afrastering en kijk je ogen uit over deze waanzinnige stad.

De beste tijd om erheen te gaan is tijdens ‘golden hour’, een uurtje voor zonsondergang. Dan voel je de stad echt bruisen: rookpluimen stijgen één-voor-één op uit de restaurantjes, de lantaarns gaan langzaam aan en in de verte hoor je de moskeeën ‘zingen’. Een populaire plek voor de

Tip: Onder het fort ligt de gigantische islamitische begraafplaats, met duizenden witte grafstenen. Het is vrij toegankelijk en is de route van/naar het fort. Opmerkelijk zijn de sterfjaren die in de graven gegraveerd staan, namelijk allemaal tussen 1992 en 1995. Precies, tijdens het Beleg van Sarajevo gedurende de oorlog.

Uitzicht over Sarajevo vanaf gele fort, Bosnië en Herzegovina, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, bih, capital, hoofdstad, panorama, view, uitzicht
Uitzicht vanaf het fort

#4 Sniper Alley

Dit is geen typische ‘must do’, maar wel iets wat bij de historie van Sarajevo hoort. Deze straat, de Zmaja od Bosne, stond tijdens de oorlog bekend ‘Sniper Alley’ vanwege de Servische sluipschutters die zich overal verstopt hadden. Het werd beschouwd als het gevaarlijkste deel van Sarajevo, zoals je in dit filmpje kunt zien.

Tegenwoordig is de straat weer een normale levensader van de stad, met allerlei ontwikkelprojecten. Toch zijn de littekens nog zichtbaar, met name in de wijken Dolac Malta en Marijin Dvor, waar je de kogelgaten en mortierinslagen nog kunt zien.

Tip: Wanneer je de Zmaja od Bosne in oostelijke richting volgt, kom je na 15 minuten bij de zwaar beveiligde Amerikaanse ambassade (op zich al een bezienswaardigheid). Loop je verder, dan komt je bij het bekende Holiday Inn-hotel met daarachter de ‘Twin Towers’ van Sarajevo. Dit waren twee kenmerkende gebouwen van Sarajevo tijdens de oorlog, maar staan tegenwoordig te fonkelen in de zon. Blijf je vervolgens de straat helemaal volgen met de Miljacka aan je rechterhand, dan loop je vanzelf weer de Baščaršija in.

Zmaja od Bosne, Sniper Alley, Sarajevo, Bosnië en Herzegovina, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, bih, capital, hoofdstad

#5 Bezoek de Oriëntaalse wijken

Het bijzondere aan Sarajevo is dat alle wijken verschillen van elkaar. Buiten de Baščaršija vind je bijvoorbeeld de Oriëntale stijl terug in de wijken Vratnik, Bistrik en Hrid. Aaneengeregen smalle straatjes met aan weerszijden houten woningen die heuvel-op-heuvel-af zijn gebouwd. Een stuk rustiger dan het centrum met hier en daar mooi zicht op de stad.

Kijk overigens niet raar op als je ineens een kerk en een moskee bijna tegen elkaar aangebouwd ziet, want ook dat is Sarajevo. De religies leven zij aan zij.

Tip: Als je vanaf Bistrik weer richting het centrum loopt, ga dan richting de Ottomaanse Šeher Ćehaj-brug. Net hiervoor zie je namelijk aan je rechterhand Inat Kuća (Veliki Alifakovac 1), één van de bekendste restaurants van Sarajevo. Typisch, zeer smaakvolle Bosnische gerechten (de Krzatma is een aanrader!), maar dan wel met een zeer schappelijke prijskaartje. Voor een lunch is er vaak wel plek, maar voor het avondeten doe je er verstandig aan om te reserveren.

Leuk weetje: het restaurant stond voorheen op de plek waar je op uitkijkt als je buiten zit, namelijk waar nu het stadhuis staat. De eigenaar wilde enkel zijn woning opgeven wanneer deze -steen voor steen- aan de overzijde werd opgebouwd. En zo geschiedde…

Inat Kuca, restaurant, Sarajevo, Bosnië en Herzegovina, moskee, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, bih, capital, hoofdstad, mosque
Het beroemde restaurant Inat Kuca

Meer Sarajevo?

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven en te doen in Sarejevo, zoals:

Wil je binnenkort naar Sarajevo?

Er gaan dagelijks vluchten vanuit Nederland en de Duitse grensgebieden naar Sarajevo. Om de goedkoopste en snelste opties te bekijken kun je het beste Skyscanner of Vliegwinkel.nl gebruiken.

Sarajevo kent daarnaast vele soorten slaapplekken. Een aanrader is Guesthouse Kevser, waar wij een aantal maal hebben geslapen. Het ligt op een steenworp afstand van de Baščaršija, heeft relaxte en ruime kamers, een heerlijke binnentuin en de eigenaar is zeer vriendelijk. Bovendien heb je vanaf de bovenkant van dit kleinschalige guesthouse mooi zicht op de stad.

Waar vind ik Sarajevo op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam