In het zuidwesten van Bosnië en Herzegovina ligt Blagaj, een klein dorpje op een kwartiertje afstand van Mostar en ongeveer anderhalf uur van Trebinje. Voor het dorp an sich hoef je er niet heen, want dit is niet bijster bijzonder. Naast de Osmaanse bouwstijl vindt je er nog een fort op de heuveltop, maar dan heb je het ook wel zo’n beetje gehad.

Nee, je gaat naar Blagaj voor de Blagaj Tekke, een islamitisch klooster op zo’n anderhalve kilometer ten oosten van het stadje. Voor 2 KM (€1) parkeer je je auto op één van de parkeerplaatsen waarna je de laatste vijfhonderd meter bergafwaarts loopt, tussen de oude muren en over eeuwenoude ongelijke stenen.

Tip: Voor het mooiste zicht op de Blagaj Tekke loop je beneden over de brug tussen de restaurantjes door en volg je het grindpad -welke linksvoor je ligt- tussen de begroeiingen door. Pas wel goed op waar je loopt, want het kan dichtbegroeid zijn.

blagaj, tekke, bosnia, bosnië, herzegovina, hercegovina, bosna, bih, street, straat

Gebouwd door de derwisj

Dit vijftiende eeuwse islamitische hoogstandje kreeg in 1664 wereldwijde bekendheid dankzij de reisverslagen van Evlija Celebija. Binnen het Ottomaanse rijk, waar Bosnië op dat moment onderdeel van was, was de Blagaj Tekke echter al wereldberoemd. Het is namelijk gebouwd door de derwisj, geestelijke volgelingen van de islam die de gelofte tot armoede hebben afgelegd en hier samen konden komen.

Tot in 1925, het jaar waarin sjeik Sejdo Sehovic overleed, is de Blagaj Tekke actief gebruikt waarna het langzaam in verval raakte. Na de Tweede Wereldoorlog werden de derwisj-activiteiten officieel verboden door de overheid en heeft het jaren geduurd voordat iemand weer omkeek naar de Blagaj-Tekke. In 2013 heeft de laatste grote renovatie plaatsgevonden en zijn zowel de entree als het vervallen musafirhana (guesthouse) opgeknapt, waarna het werd opengesteld voor toeristen. De toegang tot het complex is 2 KM (€1), maar om eerlijk te zijn vond ik de buitenkant indrukwekkender en mooier om te zien dan de binnenkant.

Weetje: Bij de Blagaj-Tekke vindt je de bron van de Buna-rivier, welke tevens de grootste karstrivier van Europa is (stroomt zowel boven- als ondergronds).

blagaj, tekke, bosnia, bosnië, herzegovina, hercegovina, bosna, bih, islamic, islamitisch

Opgenomen in schoonheid

Qua drukte valt het alles mee op deze warme zomerdag. Er lopen her en der wel wat toeristen, maar blijkbaar is deze plek toch nog niet zo bekend onder het grote publiek. Terwijl de foto van de Blagaj Tekke toch wereldberoemd is…

Via de brug loop ik over de rivier en richting het grindpad wat verscholen ligt achter de restaurantjes. Het is even stoeien op slippers, maar het is het waard. Aan het einde van het pad kom je uit op een rotsachtig plateau vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op de Blagaj Tekke en de naastgelegen grot (waar je met een kano in kunt).

Het karakteristieke witte gebouw lijkt opgenomen door de schoonheid die deze plek over zicht heeft. Het ‘huis’ is tegen een rotswand aangebouwd met op de voorgrond de groenblauwe en kraakheldere Buna-rivier.

Staande op deze plek voelt het heel rustgevend en relaxed aan. De setting is er ook naar; ruige natuur, mooie architectuur, weinig andere toeristen, een heerlijk zonnetje, het stromende water van de rivier en volop fluitende vogels.

Tip: Laat de restaurantjes die bij de Blagaj Tekke gevestigd zijn lekker links liggen. Te duur en teveel ingesteld op toeristen, zonde van je geld. Ga gewoon naar Blagaj zelf voor een ćevapčići of rijd door/terug naar Mostar waar je -met name net buiten de oude stad- heerlijk kunt eten.

Ben je dus een keer in Bosnië én in de buurt van Mostar, dan is deze plek zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is niet heel groot, maar wel heel erg relaxed en mooi. En dat is ook wat waard.

blagaj, tekke, bosnia, bosnië, herzegovina, hercegovina, bosna, bih, islamic, islamitisch, bridge, brug, river, rivier

blagaj, tekke, bosnia, bosnië, herzegovina, hercegovina, bosna, bih, islamic, islamitisch

Wil je ook naar de Blagaj Tekke (en Mostar)?

Gebruik dan Skyscanner of Vliegwinkel.nl om een goedkoop vliegticket te boeken. In Mostar hebben wij geslapen in het Guest House City Star, op een kwartiertje afstand van de Blagaj Tekke. Dit guesthouse is een aanrader! Het is schoon, modern, stil en kleinschalig en ’t ligt op amper tien minuten lopen van de oude stad en de bekende brug. Alternatieve overnachtingsplekken vind je hier.

Waar vind ik de Blagaj Tekke op de kaart?

Volg Travel Nomad ook op Bloglovin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam