Wat? Trebinje? Klinkt als een grauwe, industriële Sovjetstad ergens ver weggestopt in het oosten van Rusland. Niets van dat! ’t Is juist een superchill stadje met genoeg te doen, gelegen in het uiterste zuiden van Bosnië en Herzegovina en oprecht één van de meest relaxte stadjes die ik ken. Een ontspannen sfeer, een oud binnencentrum en groene parken. Maar ook daarnaast is er nog voldoende te doen, waardoor je je hier prima een dag of twee/drie kunt vermaken.

Het populaire Dubrovnik mag op slechts dertig kilometer afstand liggen, het betekent in Trebinje niet dat je dezelfde hordes toeristen tegenkomt. Trebinje is in tegenstelling tot haar Kroatische buurman veel kleiner en compacter, wordt ze gespleten door de ‘verdwaalde’ rivier Trebišnjica en omringd door kale, indrukwekkende bergmassieven. Dankzij het warmere klimaat dan elders in Bosnië en de laid-back sfeer voelt het echt Mediterraans aan. Echt een stad die je haast niet mag overslaan als je richting Bosnië gaat. Check snel deze to do’s en wie weet staat Trebinje daarna ook op jouw bucketlist!

Trebinje

Trebinje is de zuidelijkste stad van Bosnië en ligt in de Republika Srpska, de andere entiteit van het land naast het Bosniakse deel, waardoor men hier gebruik gemaakt van het Cyrillisch schrift. Vanwege het warme klimaat en de vele plataanbomen draagt de stad de bijnaam “Stad van de zon en Plataan”.

Het is geen grote stad, getuigen de 30.000 inwoners. Hiermee is het een van de kleinere steden van Bosnië, maar wel een van de meest sfeervolle dankzij de goed bewaard gebleven binnenstad, de ‘ijsjescultuur’ en de heerlijke temperatuur.

Oude centrum, stari grad, Trebinje, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, moskee, stadsmuur
Het ommuurde oude centrum

Het oude Ottomaanse centrum

Het centrum bestaat uit een pittoreske oude stad (stari grad) en een modern gedeelte. De oude stad is omringd door een stadsmuur, welke een mooi beeld van de grootte van de stad tijdens de Ottomaanse tijd. Er zijn verschillende toegangspoorten (de moeite waard om te bekijken) waar je door naar binnen kunt en je, evenals in Sarajevo, omarmd wordt door de Ottomaanse geschiedenis. Maar ook door kalmte en rust. Kleine stenen huisjes met witte, houten luiken staan zijn zij-aan-zij gebouwd en het centrale plein, de Trg Svobode, worden bezet door terrasjes en ijstentjes waar de lokale bevolking vaak te vinden is.

Tip: Bij Poslastičarnica Grk bestel je het beste ijs. Tientallen smaken en bijzondere creaties voor amper €2.

Het moderne centrum daarentegen bestaat voornamelijk uit brede straten met marmer ingelegde stenen en diverse winkels, restaurantjes, grote pleinen en kiosken. Ook zijn er veel straatverkopers die hun verkoopwaar (dvd’s, groente en fruit, koelkastmagneetjes, kranten, etc.) hebben uitgestald. Met name op de Desanke Maksimović, tussen de oude stad en het Gradski Park, en de Jovana Dučića -tussen het Gradski Park en de doorgaande weg- vind je deze kleine marktjes.

Tip: Mocht je een magneetje willen scoren, koop deze dan bij één van straatverkopers nabij het park en niet in de oude stad. Dan betaal je €0,50 – €1, in tegenstelling tot het dubbele in het oude centrum.

Centrum van Trebinje, Bosnië en Herzegovina, trebinje, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, bosnië en herzegovina, street, straat, verkoop, boeken
De marmeren hoofdstraat in modern Trebinje

Wandelen langs de Trebišnjica-rivier

De Trebišnjica-rivier doorkruist de hele stad en aan beide kanten zijn voet- en fietspaden aangelegd (al moet ik toegeven dat we geen enkele fietser hebben gezien). Een leuke wandeltocht is vanaf het oude centrum, met de rivier aan je rechterhand, richting de westkant van Trebinje. Onderweg heb je namelijk toffe uitzichten op de stad en de achterliggende bergen.

Gedurende de 13e eeuw werd Trebinje ook wel “Klein Venetië” genoemd, vanwege de vele houten bruggen over de Trebišnjica en omdat aan beide kanten van de rivier de stad bewoond was. Veel van deze bruggen zijn gedurende de oorlogen vernield, maar de eeuwenoude Ottomanse Arslanagica-brug heeft het allemaal doorstaan en is een absolute bezienswaardigheid. Na ongeveer een kwartiertje lopen zie je ‘m pronken met haar vier halve bogen in het heldere water. Een schitterende brug met even mooie bergen op de achtergrond.

Arslanagica-brug: Oorspronkelijk was deze brug 10 kilometer stroomopwaarts gebouwd, maar door het stijgende water vanuit het Gorica-reservoir werd de brug steen voor steen (duur: 6 jaar) herbouwd.

Wat je tijdens de wandeling ook niet kunt missen, zijn de waterraderen. Sommigen worden nog steeds gebruikt voor irrigatie, terwijl anderen langzaam worden overgenomen door de natuur, maar het geeft wel een mooie typerende indruk.

Arslanagica brug, gelegen over de rivier Trebišnjica, Bosnië en Herzegovina, Trebinje, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, brug, water, rivier
De Ottomaanse Arslanagica-brug
Houten rad langs de rivier Trebišnjica, Bosnië en Herzegovina, Trebinje, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, water, bergen
Eén van de vele waterraderen

Eten bij Podumi Vukoje 1982

Zoals gezegd kent Trebinje verschillende eettentjes en terrasjes, maar eentje die er echt met kop en schouders bovenuit steekt is Podrumi Vukoje 1982. Een absolute aanrader en niet direct iets wat ik verwacht had in Trebinje. De locatie is enerzijds heel apart, omdat het restaurant in een buitenwijk staat tussen de bouwvallen. Toch past het ook wel weer in de gehele setting en geeft het een tof contract.

Wanneer je binnenkomt zie honderden wijnflessen en oude, houten vaten staan. Via de draaitrap kun je helemaal naar het terras om daar een tafeltje met uitzicht te scoren. Hier heb je een prachtige zonsondergang met een geweldig uitzicht over de stad.

De bediening is erg vriendelijk, spreekt over het algemeen prima Engels en het prijsniveau is -ook al doet het uiterlijk van het restaurant anders vermoeden- heel schappelijk . Wij hebben gekozen voor een driegangen menu en een flinke borrelplank vooraf, een fles rode wijn (Hercegovacki Vranac, erg lekker!) en een fles water. Uiteraard mocht de dubbele espresso aan het einde niet ontbreken. Prijs voor 2 personen? Iets minder dan 100 KM, inclusief fooi. Omgerekend ongeveer €50.

Wijnflessen bij restaurant Podrumi Vukoje 1982, Trebinje, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bosnië, fles, wijn, restaurant
De flessen wijn rij aan rij
Borrelplank bij restaurant Podrumi Vukoje 1982, Trebinje, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, ham, kaas, restaurant, olijven, brood, stokbrood
Borrelplank
Uitzicht over Trebinje vanaf Podrumi Vukoje 1982, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, zonsondergang, sunset, bergen, stad, huizen, kerk, berg
Uitzicht vanaf Podrumi Vukoje 1982

Uitzicht vanaf de Hercegovačka Gračanica

Een andere plek vanaf waar je een erg mooi uitzicht hebt, is vanaf het Hercegovačka Gračanica-complex. Het is een beste klim naar de top van de Leotar-heuvel (helemaal met ruim 30 graden), maar het is het meer dan waard.

Op de heuveltop zie je de klokkentoren, het bisschopspaleis en de echte bezienswaardigheid, de Presvete Bogorodice-kerk. Prachtig glinsterend aan de buitenkant en minstens net zo mooi aan de binnenkant.

Het hele complex is mooi groen omgeven door de planten en (palm)bomen en ’t voelt echt als een oase van rust wanneer je er rondloopt. Vanaf de zijkanten van het complex heb je een subliem uitzicht over de stad en over de omliggende natuur. Je kunt vanaf hier goed zien hoe de stad ingeklemd ligt tussen de heuvels en bergen, met haar fonkelende oranje dakpannen. Ook zie je vanaf hier de oude Arslanagica-brug liggen en valt pas op wat voor knap staaltje werk de Ottomanen hebben afgeleverd.

Een uitgelezen plek om even te chillen en te genieten van het uitzicht over deze relaxte stad!

Hercegovačka Gračanica-complex: Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op het Gračanica-klooster in Kosovo en wordt door veel Serviërs als een belangrijk, historisch goed gezien.

Uitzicht over Trebinje vanaf de kerk Hercegovačka Gračanica, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, bergen, rivier, water, blauwe lucht, panorama, view
Uitzicht van het Hercegovačka Gračanica-complex
Kerk Hercegovačka Gračanica, Bosnië en Herzegovina, Trebinje, tuin, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, palmboom, kerk
Palmen, bloemen en planten sieren de omgeving
Kerk Hercegovačka Gračanica Trebinje, Bosnië en Herzegovina, kerk, bosna, hercegovina, bosnië, herzegovina, view, uitzicht
De Presvete Bogorodice-kerk, bij Hercegovačka Gračanica

Wil je ook naar het Mediterraanse Trebinje?

Trebinje is vanuit Nederland het makkelijkste te bereiken door te vliegen op Dubrovnik, een auto te huren (bijvoorbeeld via TUI autoverhuur) en vanuit daar door te reizen. Een alternatief is om naar Sarajevo of Mostar te vliegen en vanuit daar naar Trebinje te gaan. Goedkope vliegtickets vind je via het bekende Skyscanner of Vliegwinkel.nl.

Wij hebben voor €30,- geslapen in het kleine, door een onwijs vriendelijke familie gerunde Guest House Konad kod Danke. Het ligt nét buiten het centrum, maar het is een leuk stukje wandelen richting de oude stad en natuurlijk de Arslanagica-brug. Natuurlijk zijn er ook verschillende alternatieven, waaronder het appartement Apartman Ancora1.

Waar vind ik Trebinje op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam