De bekendste steden van Bosnië en Herzegovina zijn natuurlijk Sarajevo en Mostar. Zeker niet onterecht, want het zijn twee toffe plekken waar je je prima kunt vermaken en welke beiden tot mijn favorieten behoren. Toch is er nog een andere Bosnische stad welke weliswaar minder bekend is en geen grote bezienswaardigheden herbergt, maar wel minstens net zo’n relaxte sfeer kent als Sarajevo en Mostar. Én er is ook nog eens voldoende te doen om een paar dagen te vullen, al is het alleen maar vanwege de chille sfeer.

Tuzla dus. Deze stad is al ruim 6.000 jaar bewoond en daarmee één van Europa’s oudste steden. Ze is gelegen in het noordoosten van het Bosnië, vlakbij de grenzen met Kroatië en Servië. De stad telt ongeveer 150.000 inwoners, waarmee het de derde stad van het land is. Ondanks dit is ze toch minder bekend onder toeristen en wordt de stad vaak enkel als tussenstop gebruikt voor een stedentrip naar Sarajevo. En dat terwijl Tuzla zeker wel de moeite waard is om te verkennen. Daarom een aantal handige tips en must do’s in deze Bosnische stad, inclusief de bezienswaardigheden!

Het kleurrijke plein Trg Slobode

Tuzla is een kleine en compacte stad, waardoor je alles te voet kunt ontdekken. Het centrale middelpunt van de oude stad (stari grad) is het kleurrijke en gezellige plein Trg Slobode.

De fontein is het sprankelende middelpunt van het plein, waar dagelijks een kleine boekenmarkt te vinden is én een goedwerkende WiFi-spot. Helaas Wel zijn er, met name in de zomer, veel Oost-Europese straatverkopers en hun verpestte opdringerige kinderen met grijpgrage handjes. Leg dus niet zomaar je iPhone of GoPro ‘klaar’ op je terrastafel.

Aan de stadszijde van het plein staat de de bekende moskee van Tuzla, de Waršijska džamija. Hiervoor vind je een mooie en oude wesma, welke bedoelt is als bron voor de rituele reiniging van het lichaam. Overigens is dit slechts één van de vele moskeeën die Tuzla rijk is, aangezien de stad in het Bosniakse deel van Bosnië ligt en dus grotendeels islamitisch van aard is. Voordeel hiervan is dat de ćevapčići -mijn favoriete snack- breed verkrijgbaar is. Ook iets wat je zeker moet eten!

Tip: Scoor een vissalade op het plein bij Pizza Bar (Trg žrtava genocida u Srebrenici 6). Ok… de naam had wel wat charmanter gemogen, maar de salade is echt één van de beste die ik ooit gegeten heb. Rijk gevuld met verse vis en een warme somun (een uit de kluiten gewassen pitabroodje). Prijs? Rond de €4,50, maar dat is inclusief een ijskoude Sarajevsko on the side. En die zijn verrekte lekker.

Vissalade pizza bar, Tuzla, Trg Sloboda, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bih, bosna i hercegovina, bosnië, herzegovina, vis, salade, eten, restsurant

25 mei 1995

Nadat je je vissalade hebt laten zakken en de Sarajevsko tot de laatste druppel hebt leeggedronken, kun je via de Trgovačka verder gaan met je verkenningstocht. Het is een kleine en rustig straat met aan beide kanten kleine winkeltjes en woningen waar de verf langzaam vanaf bladdert.

Tuzla is altijd een ‘vrije’ stad geweest en heeft gedurende de oorlog de multi-ethnische samenleving in stand weten te houden. Er hebben geen grote zuiveringen plaatsgevonden zoals in veel andere steden, maar toch is er wel een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad.

Als je de Trgovačka namelijk helemaal uitloopt tot aan de 25 Maja zie je aan je rechterhand café Kapija. Hier heeft op 25 mei 1995 (nu snap je de naam 25 Maja ook) een granaataanslag plaatsgevonden welke 72 mensen het leven kostte. In de groene muur, waar de oude ingang zat, is een monument geplaatst met alle namen van de slachtoffers. Ook staat er een gedicht in gegraveerd en is het plein voor de Kapija ingelegd met marmeren stenen als herinnering aan deze gebeurtenis.

Meer weten? Wil je meer weten over Café Kapija en deze aanslag? Check dan dit filmpje op YouTube.

Herdenkingsmonument café Kapija, Tuzla, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bih, bosna i hercegovina, bosnië, herzegovina,

Chillen in het park

Tuzla kent twee parken welke zich goed lenen zijn om op je gemak doorheen te slenteren. Je hebt het Gradski-park, welke meteen tegen het oude centrum aanligt en het hogergelegen Slana Banja, met daarin een marmeren beeld van Tito.

Het Gradski-park is niet heel groot, maar wel leuk om aan te doen. Dankzij de met kinderkopjes ingelegde wandelpaden en grote hoeveelheid bomen nodigt dit park uit om even op adem te komen of een ijsje te eten. Daarnaast vind je hier ook de orthodoxe kathedraal, welke het levend voorbeeld is van de multiculturele samenleving in de stad.

Het andere park, Slana Banja (letterlijk vertaald: zoutbaden), ligt een stuk hoger dan het Gradski-park op een half uur lopen vanuit het centrum van Tuzla. Wandelend over de brede wandelpaden passeer je hier een groot, witmarmeren oorlogsmonument en zie je diverse standbeelden (waaronder die van Tito). Vanuit het park heb je mooi uitzicht over de stad en zie je Pannonica liggen, een zoutmeer omgetoverd tot openluchtzwembad.

Orthodoxe kathedraal, gradski park, Tuzla, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bih, bosna i hercegovina, bosnië, herzegovina
De orthodoxe kerk in het Gradski-park
Gradski-park, Tuzla, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bih, bosna i hercegovina, bosnië, herzegovina, park
Het Gradski-park
Zicht over Tuzla, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bih, bosna i hercegovina, bosnië, herzegovina, zonsondergang, sunset, huizen
Zonsondergang over Tuzla

Geschiedenis van de zoutwinning

De naam Tuzla is afgeleid van ‘tuz’, wat ‘zout’ betekent, vanwege de zoutwinning in het verleden. Op het plein Solni Trg, vlakbij de Trg Slobode, werd het bronwater verdampt zodat enkel het zout overbleef.

Inmiddels is dat al lang verleden tijd, maar is de oorspronkelijke bron wel gerestaureerd en staan er nog een aantal objecten uit de vroegere steentijd die er gevonden zijn.

Ćevapčići eten

Je bent in Bosnië en dan kun je het gewoon niet overslaan: ćevapčići. Een absolute must do! Er zijn diverse cevabdzinica’s in de stad, maar één van de beste is toch wel Sarajka (Jevrejska 6). Je kunt zowel binnen als buiten zitten, maar leuker is om je portie mee te nemen naar een willekeurig terras (niemand maakt er een probleem van, zolang je maar wat te drinken bestelt) of naar een van de pleinen.

Terras en mensen kijken

Tuzla kent aardig wat terrassen en het is dus niet verwonderlijk dat aan het einde van de middag de Trg Slobode steeds drukker begint te worden. Scoor ergens een terrastafeltje en aanschouw de straatverkopers die hun spullen razendsnel inpakken zo gauw er politie aan komt, het gekleurde water uit de fontein, rondrennende kinderen en ouderen die arm in arm naar een optreden van een plaatselijke zanger(es) kijken. Prima avondvulling!

Trg Slobode, Tuzla, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bih, bosna i hercegovina, bosnië, herzegovina, avond, nacht, lampen, plein, drukte
Gezellige drukte op de Trg Slobode

Hoe kom je er?

Tuzla beschikt over een eigen vliegveld, welke op zo’n 20 minuten rijden van de stad ligt. Vanuit Nederland en de bekende west-Duitse vliegvelden vlieg je er in ongeveer twee uur heen. Retourtickets zijn al beschikbaar vanaf €30 en het beste te vinden op Skyscanner of Vliegwinkel.nl.

Waar kun je slapen?

Een aanrader is Guesthouse Chardak (Paša bunar 27, Tuzla). Dit kleinschalige familieappartement doet een beetje denken aan je oma’s vroegere huis, maar het is heerlijk toeven. De kamers zijn erg ruim (met soms een beeldje van Lenin), het balkon eveneens en de eigenaren zijn erg vriendelijk. Bovendien is de prijs erg laag en wandel je vanaf hier in een kwartiertje naar het centrum van Tuzla.

Zit je liever midden in het centrum, dan zijn Pansion Centar en (het wat duurdere) Boutique Hotel Golden Star aanraders.

Beeld van Lenin in Tuzla, Bosnië en Herzegovina, bosna, hercegovina, bih, bosna i hercegovina, bosnië, herzegovina, munt
Lenin op de slaapkamer

Check de travel video van Tuzla

Na al dat lezen ben je natuurlijk ook benieuwd naar de bewegende beelden. Check daarom meteen de video!

Waar vind ik Tuzla op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam