Soms heb je van die weken dat alles aan je voorbij gaat en je geen minuut rust lijkt te hebben. En ook al zijn het allemaal leuke dingen, de tijd vliegt aan je voorbij. Zo bestonden mijn laatste weken voornamelijk uit afspraken, sporten, dagelijkse verplichtingen en ondertussen ook nog alle foto-, tekst- en videobewerkingen voor Travel Nomad. Nogmaals: allemaal leuke dingen, maar ik heb geen idee waar de tijd gebleven is.

Hoog tijd dus om er even tussenuit te gaan. Naar een plek met rust en ruimte en waar we niets moeten of hoeven. En een plek waar ik al mijn ‘brainfarts’ opnieuw kan reorganiseren. Zo gezegd, zo gedaan en een paar dagen later vertrekken we richting het midden van Frankrijk, naar het natuurgebied Morvan. Om precies te zijn naar het gehucht Beaumont, op zo’n 750 kilometer ten zuiden van Utrecht, en wat nabij alle bezienswaardigheden van de Morvan ligt.

sunset, zonsondergang, beaumont, landscape, landschap, morvan, france, frankrijk, view, panorama, uitzicht, tree, boom
Zonsondergang over de weilanden

De tijd lijkt stil te staan

Het is kraakhelder wanneer we tegen middernacht de auto parkeren bij ons Franse stulpje voor de komende dagen. Een eeuwenoude vrijstaande boerderij omringd door enkel groen en rust. Heerlijk. Boven ons schitteren de duizenden sterren en is de baan van de Melkweg goed zichtbaar. Overigens niet heel verwonderlijk, aangezien Beaumont slechts uit een handvol boerderijtjes bestaat en er amper licht te vinden is.

Zo gauw ik de volgende ochtend wakker word trek ik de gordijnen open en vallen direct de eerste zonnestralen van de opkomende zon naar binnen. Met een kop koffie in mijn hand gooi ik de openslaande deuren open en neem plaats op een houten stoel in de voortuin zitten om rustig te ontwaken. De tijd lijkt stil te hebben gestaan in Beaumont, want behalve het gefluit van de vogels en geloei van de koeien is het hier stil. Vredig stil. Precies de omgeving die we zochten. Er is weinig tot geen bereik met mijn iPhone en er is evenmin WiFi. Ik neem een slok van mijn koffie en bedenk me dat er maar weinig momenten zijn dat een slok koffie zó goed smaakt als deze ochtend in het hart van de Morvan.frankrijk, france, morvan, sunrise, zonsopkomst, ochtend, morning, stoelen, chairs, coffee, koffie

Haut-Folin of Mont Beuvray?

De Morvan is een natuurgebied in het midden van Frankrijk en bestrijkt zo’n 3.500 vierkante kilometer. Het ligt in de Franse Bourgogne en ingeklemd tussen Auxerre in het noorden, Dijon in het oosten, Paray-le-Monial in het zuiden en Nevers in het westen. Het is een typische middengebergte en bestaat voornamelijk uit kilometerslange boerenvelden, kleine dorpjes en de Haut-Folin als hoogste punt (904 meter). Overigens moet je hier niet zijn voor een mooi uitzicht, want behalve een telecomzendmast valt hier verder niets te zien. Voor uitzicht ga je naar Mont Beuvray, in het zuiden van de Morvan. Vanaf de top heb je een fantastisch blikveld over de groene valleien, boeren landschappen en kleine dorpjes, met op de achtergrond de glooiende ‘dwergbergen’. Vergeet hier ook niet een flesje wijn en een stokbroodje + smeersels mee te brengen, want het is eerder regel dan uitzondering om hier je kleedje uit te spreiden en tijdens je lunch te genieten van de fraaie vergezichten.

france, frankrijk, morvan, mont, beuvray, berg, hoogte, uitzicht, view, panorama, mensen, people
Uitzicht vanaf de Mont Beuvray

De weekmarkt van Saulieu

We besluiten naar Saulieu te rijden, een wat groter stadje op zo’n tien kilometer afstand van Beaumont. Niet een echte bezienswaardigheid, maar wel een prima uitje deze ochtend. De kronkelende weg leidt ons door boerengehuchten zoals Conforgien en Collonchevres en langs wijde boerenakkers. Veel valt er echter niet te beleven in Saulieu en het lijkt uitgestorven. Behalve wat hotels en een grote supermarkt vind je er een kleine winkelstraat, een paar cafeetjes, wat boulangeries en een kerk. Behalve op zaterdag, want dan komt het stadje tot leven dankzij de weekmarkt. Hier moet je zijn voor lokale producten, zoals groenten, vlees en brocante. Maar natuurlijk ook –als je ervan houdt– voor de wijn. Voor een paar euro kun je verschillende soorten wijnen proeven, geserveerd in kleine glaasjes. Deze plek is ook bij de lokale bevolking erg in trek, getuigen de lange rijen die er staan en de drukbezette houten banken.

frankrijk, france, morvan, saulieu, village, city, dorp, stad, markt, market, food, voedsel
De wekelijkse markt in het kleine Saulieu

Het Romeinse Autun

Via de D980 rijden we vanuit Saulieu door naar Autun, een historische stad nét buiten de Morvan. Ook al is het een doorgaande weg, deze route is werkelijk schitterend. Flauwe bochten en strak asfalt leiden door typisch Franse dorpjes en door de hoogteverschillen en de prachtige uitzichten doet het denken aan de Alpen en aan Albanië. “Dit is zeker een weg om eens met de motor te nemen” denk ik bij mezelf, want menig motorliefhebber zal hier het water in de mond krijgen.

Autun is een oud-Romeinse stad, gesticht door keizer Augustus. Geen wonder dus dat er nog verschillende overblijfselen en bezienswaardigheden uit deze tijd te vinden zijn. Zo rijdt je onder een oud aquaduct door wanneer je de stad binnenkomt en is er in het westen nog een oud openluchttheater te vinden waar vandaag de dag nog concerten en festivals worden gehouden.

[…] het Lycée Bonaparte, het lyceum waar Napoleon in zijn jonge jaren op school heeft gezeten

We parkeren de auto op Place du Champ de Mars, een groot plein in het midden van de stad. Hier vind je onder meer een aantal terrasjes en het Lycée Bonaparte, het lyceum waar Napoleon in zijn jonge jaren op school heeft gezeten. Via de Rue aux Cordiers (winkelstraat) lopen we naar de kathedraal die hoog boven de stad uittorent en vanaf grote afstand al zichtbaar is. Deze 12e eeuwse Cathédral Saint-Lazare d’Autun is één van de oudste kathedralen van Frankrijk en is door de eeuwen heen prachtig bewaard gebleven. Vanaf hier kun je een rondje wandelen door de kerktuin om vervolgens weer naar beneden te dwalen door de kleine straatjes en op je gemak een espresso drinken of een lunch scoren bij één van de vele restaurantjes die hier zitten.

Echter, waar bij ons in Nederland de lunch vaak een lastige bijkomstigheid is tussen de bedrijven door is het voor de Fransen een belangrijk moment op de dag. Tussen 12:30u en 14:30u ligt zo’n beetje iedere stad op zijn gat, zijn alle winkels gesloten en gaat iedereen buiten de deur lunchen. Inclusief wijn natuurlijk. Vrijwel ieder restaurant biedt een menu du jour (menu van de dag) aan en kun je voor een paar euro kiezen voor een driegangenmenu (zoals de meeste Fransen doen) of voor alleen een hoofdgerecht. Mijn lunch bestaat echter alleen uit een hoofdgerecht, bestaande uit gepofte aardappelen, een sappig gegrilde kalkoen en een frisse salade niçoise. Geen slechte lunch voor twaalf euro toch?

france, frankrijk, morvan, autun, romain, romeinen, historie, oude stad, city, stad, old, street, straat, church, cathedral, kathedraal, kerk
De historische binnenstad van Autun
france, frankrijk, morvan, autun, city, theater, roman, romeins, city, stad
Het Romeinse openluchttheater

Religieus en artistiek Vézelay

De volgende dag besluiten we pas laat in de middag naar Vézelay te gaan. Dit artistieke dorpje én pelgrimsoord ligt in het noorden van de Morvan en is volgens Google prachtig gelegen op een heuveltop. Na een klein uur rijden over een saaie N-weg zien we de Vézelay in de verte opdoemen en het ligt er inderdaad schitterend bij. De oude stadsmuren kleuren oranje door de late middagzon en via een paar haarspeldbochten rijden we eerst het dal in om vervolgens de klim in te zetten naar het stadje zelf. Het stadje is de bezienswaardigheid haarzelf.

Nadat we de auto boven op de heuvel bij de Basilique de Vézelay hebben geparkeerd slenteren we via de Rue Saint-Pierre en de Rue Saint-Etienne naar beneden. Dat Vézelay inderdaad een heilige deken over zich heen heeft blijkt wel uit de vele nonnen en priesters die we zien lopen en de verscheidenheid aan religieuze teksten op de muren. Echter speelt naast religie ook kunst ook een belangrijke rol dit stadje. Overal waar je kijkt zie je kleine kunstateliers en galerieën, waar menig artiest losgaat op schilderdoeken, beeldhouwwerken en andere artistieke uitspattingen. Een bijzonder en grappig contrast in mijn ogen, deze losgeslagen creatievelingen ten opzichte van de heilige graal van de stad.

frankrijk, france, morvan, vezelay, vézelay, city, stad, gehucht, village, church, kerk, basilique, basiliek, old, ancient, oud
Vézelay

Santé

De dagen die volgen bestaan vooral uit chillen, wat schrijven achter m’n laptop, hout hakken voor de open haard (’s avonds koelt het namelijk flink af) en af en toe stuk wandelen tussen de glooiende velden en bossen. Want ook al boffen wij heel erg met het weer, de hoeveelheid bomen en al het groen geven aan dat het hier ook flink kan regenen. Niet voor niets staat de Morvan bekend als ‘de groene regio van Frankrijk’, doelend op de hoeveelheid neerslag die hier valt. En dat maakt het op zo’n heerlijke herfstdag die voelt als een lentedag wel bijzonder. Naast de typische rode, gele en oranje herfstkleuren lijkt het alsof de natuur in bloei staat. Een prachtig gebied om even uit de dagelijkse ‘sleur’ te komen.

Een prachtig gebied om even uit de dagelijkse sleur te komen

Terwijl ik op m’n laptop toch nog even wat aan het werk ben en de fles naast me klaarstaat om geopend te worden, schijnen de laatste zonnestralen op het gras. Er gaat een zacht briesje door de hoge populieren en opnieuw is het stil. Vredig stil. Wat een rust. En wat een ruimte. Dit is dus wat ze bedoelen met het Bourgondische leven. Ik trek de wijn open, laat de fles even luchten en schenk de glazen vol. Santé.beaumont, morvan, france, frankrijk, macbook, laptop, apple, wijn, wine, sunset, zonsondergang

Hoe kom je er?

De Morvan ligt op 750 kilometer rijden vanuit Utrecht. Met de auto ben je er in ongeveer 8 uur, waarbij je hier kunt berekenen hoeveel tol je kwijt bent. Een (langer) alternatief is door te vliegen op Lyon en vanuit daar 240 kilometer met een huurauto, bijvoorbeeld van TUI autoverhuur, naar de Morvan te rijden. Vliegtickets kun je het beste vergelijken op Skyscanner of Vliegwinkel.nl.

Waar vind ik de Morvan op de kaart?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam