In het Russisch wordt de stad Lvov genoemd, in het Pools Lwów en de Duitsers noemen het Lemberg. Ik heb over de Oekraïense stad Lviv, een onbekende maar onwijs sfeervolle stad in het westen van Oekraïne. Ze kent een bewogen geschiedenis onder verschillende heerschappijen, heeft een oud stadscentrum dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en door haar compacte bouw liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Bovendien is er genoeg te doen en is Lviv ook nog eens spotgoedkoop. Allemaal ingrediënten voor een ideale stedentrip, toch?

In mijn vorige blog heb ik al het één en ander verteld over deze Oekraïense stad, maar er is nog veel meer te beleven en te doen in Lviv. Iets wat ik tijdens mijn eerste bezoek niet meteen dacht en me positief verbaasd heeft. Naast het bekende marktplein zitten er in de stad namelijk verschillende toffe plekjes verscholen die de moeite waard zijn om even aan te doen. Lees je mee met deze must do’s?

Reisadvies: Laat je niet tegenhouden om naar Lviv te gaan vanwege de onrust in oost-Oekraïne. Lviv ligt op ruim duizend kilometer afstand van het strijdtoneel en het is er rustig en relaxed. Dit is echter op het moment van schrijven zo, dus check wel altijd van tevoren het op dat moment geldende reisadvies.

lviv, lwow, lemberg, oekraïne, ukraine, straat, street, sunset, zonsondergang, people, mensen
‘Golden hour’ in Lviv

#1 De Weense koffiecultuur in Lviv

Koffietentjes zijn er overal in Lviv wel te vinden. Groot, klein, hip, minder hip, maar bijna overal met goede koffie. Naast deze plekken kun je ook op verschillende straathoeken koffie-to-go halen bij één van de houten mobiele koffiekarretjes, nog veel leuker! Volg je neus of check of er op een bord KABA (= koffie) staat, dan zit je goed.

Weetje: Wist je dat de koffiehistorie van Lviv al teruggaat naar de middeleeuwen? Een handelsman uit Lviv introduceerde de koffie in Wenen met als resultaat: de bekende Weense koffiecultuur.

#2 Meer dan 600 restaurantjes

Wat zeker niet mag ontbreken en je absoluut moet doen in Lviv is één van de 600 restaurantjes en café’s die de stad rijk is bezoeken. Het wemelt hier van plekken waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen of avondeten. Liever alleen wat drinken? Kan natuurlijk ook. Een leuke en bekende plek om een restaurantje te bezoeken is natuurlijk op marktplein, de Ploshcha Rynok. Hier is het een gezellige mengelmoes van mensen en een handjevol toeristen. Voor een lunch inclusief drinken betaal je ongeveer €5 (vaak zelfs maar de helft) en voor avondeten een kleine euro meer.

Aanrader: Om heerlijk te lunchen kun je niet om SOWÁ Café (probeer zeker één van de wafels) en Café Poshta (een voormalig postkantoor) heen. Twee absolute aanraders om heerlijk te lunchen en mensen te kijken!

lviv, lwow, lemberg, oekraïne, ukraine, menu, menukaart, card, menu card, restaurant

#3 Slenter over de markt

Iets anders wat leuk is om te doen in Lviv is het bezoeken van een rynok (markt). De stad herbergt er verschillende, van grote overdekte markten tot kleine vlooienmarkten en allemaal verspreid door de stad. Oude, karakteristieke vrouwtjes onder grote plastic zeilen verkopen van groenten tot aan fruit en van sieraden tot aan schilderijen bijna werkelijk alles. Deze lokale markten zijn een lust voor het oog en een mooie manier om je tussen de locals te mengen. Zeker een paar uurtjes doen dus!

lviv, lemberg, lwow, oekraïne, ukraine, markt, market, street, straat, prullaria, vlooienmarkt, flew market, mensen, people, center, centrum
Een van de vele markten die Lviv rijk is

#4 Karakteristieke mannen en hoge hakken

De twee mooiste plekken om gewoon lekker mensen te kijken zijn de Ploshcha Rynok (het marktplein) en de Svoboda Prospekt. Deze straat is decor geweest van verschillende protesten (de Oranjerevolutie in 2004 en de Euromaidan in 2013), maar is inmiddels de bekendste plek van Lviv om te flaneren. Jonge meiden lopen op hoge hakken voorbij, oude mannetjes spelen een potje schaken en kinderen spetteren elkaar onder bij de fontein.

Uitzicht: Om de hele promenade te kunnen zien ga je naar het Panorama Hotel. Vanaf de 7e verdieping heb je hier prachtig zicht op, terwijl je een kop koffie biertje drinkt.

#5 Het buitenleven in één van de parken

Parken zijn van oudsher al de plekken waar het buitenleven zich afspeelt en zoals zoveel oude, Oost-Europese steden heeft ook Lviv een groot aantal parken. Sommigen doen je echt herinneren aan het vervallen Sovjet-tijdperk, zoals het Snopkivskyi Park (Снопківський парк) met haar wildgroei en vergane looppaden. Andere parken zijn juist keurig onderhouden en prachtig groen, zoals het ruim 150-jaar oude Stryiskyi Park (Стрийський парк). Niks leukers om te doen is dan ook -vooral in het weekend- bij een kiosk of mobiele koffiebar wat te drinken te halen en met een espresso-to-go (of natuurlijk een kvas, een populaire Oost-Europese drank) in je hand op je dooie gemak rond te wandelen.

lviv, lwow, lemberg, oekraïne, ukraine, park, parc, green, water, bench, bank, Stryiskyi
Het Stryiskyi-park

Wil je ook direct naar Lviv?

Er zijn goede vliegverbindingen met Lviv, vanaf zowel Nederlandse als west-Duitse vliegvelden. De beste ticketprijzen vind je op Skyscanner of Vliegwinkel.nl en tickets naar Lviv zijn al beschikbaar vanaf €30 voor een retourtje. Voor een overnachting is het Panorama Hotel aan te raden, maar alternatieven zijn er voldoende (bekijk ze hier).

Ben je zelf ooit in Lviv geweest? Heb je nog aanvullingen of tips over wat je kunt doen in Lviv? Deel ze via Facebook!

Waar vind ik Lviv op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam