Roestige Lada’s dansen zij aan zij met dure, glimmende Mercedessen op de Khreshchatyk-straat, de belangrijke verkeersader dwars door downtown Kiev. Aan de filevorming te zien zit de werkdag erop en lijkt werkend Kiev huiswaarts te keren. Een verkeersagent probeert de boel in het gareel te houden, maar wordt tegelijkertijd tot toeschouwer van zijn eigen act gebombardeerd wanneer de ronkende bolides hem nietsontziend voorbij sjezen. Langzaam valt de avond en er ontstaat nieuw leven op en rondom Maidan Nezalezjnosti op deze warme zomeravond.

Aartsengel Michaël, de beschermheilige van de Oekraïense hoofdstad, kijkt vanaf zijn eenzame vijftig meter hoge sokkel toe hoe kinderen over straat rondrennen, straatmuzikanten hun instrumenten tevoorschijn halen en verliefde stelletjes een plaatsje zoeken bij één van de fonteinen. Het kloppend hart van Kiev, het Plein van de Onafhankelijkheid (Maidan genoemd in de volksmond) komt tot leven.onafhankelijkheidsplein, kiev, capital, hoofdstad, city, stad, oekraïne, ukraine, verkeer, traffic, agent, police, maidan van kiev

Kiev was een bucketlistdingetje

De temperatuur is nog heerlijk, zelfs een beetje zwoel, en het biertje welke ik zojuist heb gehaald bij een ondergrondse kiosk smaakt als nooit tevoren. Kiev was voor mij een bucketlistdingetje en in gedachten zet ik al tevreden een dikke vette streep door de letters K-I-E-V. Of beter gezegd: een krul, want dat verdient deze fascinerende stad. En het wordt nog mooier, want terwijl ik -zittend op de warme stenen van de Maidan van Kiev- nip aan mijn halve liter Lvivske lijkt het alsof ik in een filmset ben beland. De avondfilm is begonnen.

Dit is Kiev. En Kiev is gewoon Kiev.

Mensen lijken in slowmotion voorbij te lopen, de spetters van de fonteinen fonkelen in het zonlicht en de terrasjes raken voller en voller. Neem daarbij de rustgevende gitaarklanken die klinken en de filmscène is compleet. De roomwitte, statige gebouwen welke aan één helft rondom het plein zijn gebouwd krijgen een gouden gloed over zich heen en de oldskool, haast typische Oost-Europese neon-reclameborden krijgen steeds fellere kleuren naarmate het donkerder wordt. Dit is Kiev. En Kiev is gewoon Kiev. Een bijzondere en drukke stad met ruwe kanten, welke ’s avonds ineens geslepen lijken te worden tot een rustige, sfeervolle setting. Een kant die ik niet direct van Kiev had verwacht en eigenlijk alleen kende van zijn kleinere en compactere Oekraïense zusje Lviv. “Puur genieten” mompel ik in mezelf en neem nog een ferme slok bier terwijl de film op het Onafhankelijkheidsplein verder speelt.

onafhankelijkheidsplein, kiev, oekraïne, ukraine, capital, hoofdstad, stad, city, fountain, fontein, fonteinen, fountains, mensen, people, street, straat, square, plein, maidan van kiev

Oranjerevolutie (2004)

Toch is het niet altijd zo relaxed en rustgevend geweest op Majdan Nezalezjnosti, de Maidan van Kiev. Het Onafhankelijkheidsplein is door de jaren heen het toneel geweest van verschillende protesten en demonstraties, waarbij veel mensen het leven hebben gelaten. Zo was er in 2004 de plotselinge Oranjerevolutie vanwege de frauduleuze verkiezingen tussen twee Viktors, Joesjtsjenko en Janoekovytsj. Met het karakter van een ware volksopstand verzamelden zich dagen- en nachtenlang duizenden Oekraïeners op het plein om te demonstreren waarbij de kleur oranje de boventoon voerde. Dit was immers de kleur tijdens de campagne van Joesjtsjenko. Na een aantal weken keerde de rust terug en liep op zondag 23 januari 2005 het plein opnieuw vol met bijna honderdduizend mensen om de overwinning van Joesjtsjenko te vieren.

Euromaidan (2013)

Waar de Oranjerevolutie uiteindelijk met een relatieve sisser afliep en de rust wederkeerde, zo anders verliep het in 2013 tijdens de Euromaidan. Deze Revolutie van de Waardigheid, zoals de Oekraïeners haar noemen, is ontstaan naar aanleiding van het niet ondertekenen van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne door president Janoekovytsj. Later verlegde de demonstranten de focus van pro-EU naar anti-regering, waarna de vlam echt in de pan sloeg. Demonstraties en gevechten op het Onafhankelijkheidsplein, een gewapend conflict in Oost-Oekraïne, Rusland dat de Krim innam en het neerhalen van vlucht MH17. Allemaal zaken die tot op de dag vandaag nog gaande zijn.onafhankelijkheidsplein, kiev, oekraïne, ukraine, capital, hoofdstad, city, stad, fontein, fountain, water, mensen, people, walking, lopen, square, plein, maidan, maidan van kiev

Maidan van Kiev

In Kiev, wat op bijna achthonderd kilometer afstand ligt van de frontlinie, merk je er weinig meer van. De herinneringen zijn er nog wel, maar het leven gaat door zoals de mensen zeggen. En op de Maidan van Kiev, het Onafhankelijkheidsplein? Ook daar gaat het leven door en verdwijnt de zon, zoals iedere dag, achter de gebouwen en wordt het langzaam donker. De verkeersagent heeft opgegeven en is naar huis, het aantal Lada’s en Mercedessen zijn nog maar op twee handen te tellen en de neonreclame knippert alsof er nooit iets gebeurd is. Verliefde stelletjes keren hand in hand huiswaarts, muzikanten spelen hun laatste tonen en ik neem een laatste slok van mijn biertje. De film is afgelopen. Maar Kiev leeft.onafhankelijkheidsplein, kiev, capital, hoofdstad, city, stad, ukraine, oekraïne, sunset, zonsondergang, maidan, plein, square, maidan van kiev

Wil je zelf ook meteen naar Kiev?

Kiev is een heerlijke, typische oost-Europese stad met zowel westerse als Russische invloeden. En omdat het maar een kleine drie uur vliegen is vanaf Amsterdam, leent deze stad zich prima voor een stedentrip. KLM vliegt dagelijks naar Kiev, maar ook andere budgetmaatschappijen hebben frequente verbindingen. Retourtickets zijn beschikbaar vanaf €50 en te vinden op Skyscanner of Vliegwinkel.nl.

Omdat Kiev een stad is van bijna 3 miljoen inwoners, biedt ze genoeg keuze voor een overnachtingsplek. De meest aanspreekende plek hiervoor is Ukraine Hotel, direct gelegen aan het Onafhankelijkheidsplein in hartje Kiev. Ruime kamers, goed eten en vriendelijk personeel. Wil je liever een B&B of een appartement, dan heeft Booking.com veel mogelijkheden.

Waar vind ik Kiev op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam