Lviv is een stad die wat weg heeft van de architectuur in Boedapest, het kleurrijke van de Tiraanse wijk Blloku, het geile van Sofia en het rauwe van Kiev. Deze combinatie is echter, als je naar de roerige geschiedenis van de stad kijkt, niet heel verwonderlijk. Gedurende de eeuwen is de stad namelijk onderdeel is geweest van het Oostenrijk-Hongaarse rijk, heeft een tijdje tot Polen behoord, tot de de Sovjet-Unie en alsof dat niet genoeg was is ze ook nog eens overruled geweest door nazi-Duitsland.

Inmiddels is Lviv echter alweer flink wat jaren ‘terug’ in Oekraïne en heeft het zich ontwikkeld tot één van de meest romantische en sfeervolste steden van het land. Maar terwijl het op slechts 2,5 uur vliegen van Nederland ligt en zich perfect leent voor een chille stedentrip is het toch een stad die maar weinig mensen kennen. Daarom: een rondje door Lviv!

Reisadvies: Terwijl reizen naar zowel het oosten van Oekraïne (regio’s Lugansk en Donetsk) als naar de Krim wordt afgeraden, heb je er in Lviv geen last van. De stad ligt ruim duizend kilometer verwijderd van het front, dus je kunt hier met een gerust hart naartoe.

lviv, lwow, lemberg, oekraïne, ukraine, stad, city, street, straat, mensen, tram, people, shopping, winkels, busy, drukHet kleurrijke UNESCO-werelderfgoed

Ik kijk mijn ogen uit wanneer ik over de Ploshcha Rynok loop. Dit marktplein en deze gezelligheid had ik eerlijk gezegd niet vantevoren verwacht. Het is een heerlijke samensmelting van mensen, terrassen en vrolijk gekleurde pakhuizen rondom het plein. Allemaal hebben ze een andere kleur en een ander soort gevel, wat het een alternatieve en hippe uitstraling geeft. Het doet me denken aan Blloku, de geschilderde wijk in Tirana, al zijn de gebouwen daar nog nét een tintje feller en opvallender. Maar het doet me ook denken aan de architectuur in Gdansk en Boedapest met de hoog opgetrokken gevels, katrollen en hoge raampartijen.

Dat het centrum op de UNESCO-werelderfgoedlijst stond wist ik. Dat het zo verrassend mooi was wist ik niet. De prachtige kerken, voormalige pakhuizen, paleizen en andere gebouwen zijn goed bewaard gebleven tijdens de verschillende overheersingen en doordat het centrum autoluw en compact is, kun je hier lekker relaxed de boel lopend verkennen.

Uitzicht: Helaas was het tijdens mijn trip niet mogelijk, maar als je een echt vet uitzicht wilt moet je het stadhuis beklimmen. De entree is 10 UAH (amper €0,50) en de panorama schijnt fantastisch te zijn.

lviv, lwow, lemberg, ukraine, oekraïne, oekraine, plein, square, terras, huizen, houses, kleurrijk, colorful
Ploshcha Rynok, het marktplein

Zo geil als Sofia

Oost-Europese steden (of Oostblok-plekken zoals ik het steevast noem) hebben altijd iets spannends. Iets geils. Misschien komt het door de sfeer die er hangt. Of door de Sovjet-architectuur die er te vinden is. Ik weet het niet precies. Feit is in ieder geval dat plekken en steden achter het voormalige IJzeren Gordijn me opwinden. Zo ook Lviv, helemaal door haar extra geile factor dat het in de Oekraïne ligt. Grrrr….

Lopend door de wijk Sychiv, gelegen in het zuidoosten van Lviv, voelt het alsof ik door de buitenwijken van Sofia slenter. Ik heb inmiddels redelijk wat Oost-Europese plekken aangedaan, maar het eerste wat me te binnen schoot was de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Kleurloos en kleurrijk gingen daar eveneens zo gemoedelijk hand in hand dat het gewoon een sexy vertoning was. Betonnen kolossen die glinsteren in de zon, korte rokjes op hoge hakken die dansen op de ruwe straten en de zwoele optocht van Lada’s langs je voorbij trekt. Precies datzelfde gevoel heb ik hier in Sychiv, terwijl ik stapvoets de karakteristieke Sovjetflats met haar Sovjetspeeltuinen passeer.

Dit is, wanneer je een stiekeme en verborgen voorliefde hebt voor puurheid, één van de plekken die je niet mag missen als je in Lviv bent. Op het eerste oog lijkt het hier 365 dagen per jaar winter door de grauw aandoende sfeer, maar niets is minder waar. Zo gauw de zon doorkomt -en dat gebeurt zeker in de lente, zomer en het najaar- dan is het hier erg goed toeven. Vriendelijke mensen, goedkope drank en simpel doch heerlijk streetfood!lviv, lwow, lemberg, oekraïne, ukraine, city, street, straat, sovjet, architectuur, lada, lada's, car, brand, auto, geel, zwart

Romantisch met een rauw randje

Zoals vrijwel iedere stad in Oost-Europa kent ook Lviv een romantische sfeer met een rauw randje. Eigenlijk is Lviv een kruising tussen Kiev en een willekeurige Europese Hanzestad. Waar het oude centrum pittoresk en sfeervol aandoet, bestaan de buitenkanten vaak nog uit restanten van de Sovjet-periode.

Een goede manier om dit te ervaren is door één van de markten (rynok = markt) te bezoeken die Lviv rijk is. En geloof me, dat zijn er veel. Van grote overdekte markthallen tot kleine vlooienmarkten op verschillende pleintjes. Vaak zijn ze omringd door aan de ene kant de statige panden met haar hoog opgetrokken architectuur en juist aan de andere kant de enorme appartementencomplexen die zij aan zij staan. Pure opwinding.

lviv, lemberg, lwow, oekraïne, ukraine, markt, market, street, straat, prullaria, vlooienmarkt, flew market, mensen, people, center, centrum
Een willekeurige markt in Lviv

Meer Lviv?

Heb je nog niet genoeg van Lviv (wat ik me goed kan voorstellen), check dan ook zeker de blog “5 x doen in Lviv“!

Zelf Lviv zien? Zo deden wij het!

Je vliegt in ongeveer drie uur (evt. met tussenstop) naar Danylo Halytskyi Airport, op ongeveer 7 kilometer van het centrum van Lviv. Vliegtickets naar Lviv vind je al vanaf €30 voor een retour (check bijvoorbeeld Skyscanner of Vliegwinkel.nl voor een goede deal). Daarnaast kun je hier kiezen tussen alle hotels, B&B’s en appartementen die deze gezellige stad rijk is. Eigenlijk gewoon geen reden meer om niet te gaan, toch?

Waar vind ik Lviv op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam