Op zestig kilometer ten westen van de zuidelijke Iraanse Shiraz liggen de archeologische opgravingen van de oude Perzische stad Persepolis. Dit immense complex is 518 jaar voor Christus gebouwd door Darius de Grote (Darius I) en is later verder uitgebreid door zijn zoon Xerxes en kleinzoon Artaxerxes. Tegenwoordig staat deze plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst en kun je hier als toerist uren ronddwalen door het vroegere Perzië.

Echter, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de term ‘stad’ niet van toepassing op Persepolis. Er zijn nooit woningen gevonden tijdens de opgravingen, waardoor wordt aangenomen dat Persepolis enkel een ceremonieel karakter had. Dat is ook aan de bouwwerken te zien, want naast de talloze zuilen en prachtige toegangspoorten vindt je er ook paleizen, de ‘Zaal van de Honderd Zuilen’ (de ontvangsthal) en de ‘Apadana’, de audiëntiehal waar onderdanen hun belasting kwamen betalen. Persepolis werd voornamelijk gebruikt voor speciale evenementen en bijeenkomsten van de koning.

Opvallend detail is dat je naast alle prachtige beeldhouwwerken en reliëfs ook vaak een paardenhoofd tegenkomt.  Deze hoofden staan symbool voor snelheid, wendbaarheid en moed, waarbij dit ras werd gebruikt door de koningen voor de jacht. Niet voor niets is dit paardenhoofd tegenwoordig het logo van IranAir.

Het grootste feest ooit: Persepolis is in 1971 decor geweest van de ‘greatest party on earth’. De sjah (Mohammed Reza Pahlavi) liet een ongekend tentenkamp bouwen ter ere van het 2.500-jarig bestaan van het Perzische Rijk. Inkopen? Zo’n 5.000 flessen champagne, ongeveer 12.000 flessen whisky, ruim 25.000 flessen wijn en meer dan 1.000 kilo kaviaar. Daarnaast werden 50.000 mussen ingevlogen, alleen bleek dit zonde van het geld; na drie dagen waren ze vrijwel allemaal dood door de verzengende hitte. Vervolgens werd in een straal van dertig kilometer rondom Persepolis het gebied met gif bespoten, zodat ongedierte de gasten niet konden aanvallen en werd er een bos midden in de woestijn aangelegd.

Dit bizarre feest, met ruim 600 gasten die drie dagen lang konden baden in gigantische luxe terwijl de bevolking zwaar onderdrukt werd, heeft uiteindelijk de voorzet gegeven tot de Islamitische Revolutie in 1979…

Meer weten? Check dan deze video over ‘the greatest party on earth’.

Paalgraven en panorama

Rondlopend in dit gebied zul je merken dat de archeologen veel zorg dragen voor alle overblijfselen. Zo kun je niet overal dichtbij komen, zijn sommige (recent) ontdekte gedeeltes afgezet en zijn een aantal monumenten omheind met glas. Toch doet dit niks af aan het indrukwekkende karakter van deze locatie, want de schoonheid en grootte blijft imposant. Zeker onder een strakblauwe hemel. Klim je vervolgens naar het hoogste punt van het gebied, dan kom je bij de paalgraven van de koningen. Vanaf hier heb je een fantastische panorama over de site en de achterliggende bergmassieven.

Het verval van Persepolis

Bijna tweehonderd jaar lang vormde Persepolis een belangrijk middelpunt van het Perzische Rijk, totdat Alexander de Grote er in 331 voor Christus een einde aan maakte. Plunderingen en vernielingen zetten het verval van de stad in gang waarna het bedekt raakte onder een deken van stof en zand. Tot 1930, toen het weer opgegraven werd en de overblijfselen opnieuw het zonlicht zagen.

Hoe kom je er?

Vanuit Shiraz kun je voor een paar euro een taxi nemen, die je na een uurtje afzet bij de ingang. Hier kun je een toegangsticket kopen en moet je vervolgens je rugzak afgeven, waarna je richting de trappen kunt lopen. Wanneer je boven komt torent Persepolis voor je uit en heten de hoge pilaren, bas-reliëfs en indrukwekkende toegangspoorten je welkom in wat ooit hét centrum was van het Perzische Rijk.

Tip: Het kan verzengend heet zijn in Persepolis. Zorg er dus voor dat je hier vroeg in de ochtend heen gaat, want er is bijna geen schaduw op deze open vlakte. Neem daarnaast contant geld mee, zodat je bij het restaurantje op de site een fles water kunt kopen.

iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue iran, persepolis, shiraz, city, ancient, old, stad, opgravingen, excavations, statue

Waar vind ik Persepolis op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam