Eigenlijk laat het Iraanse eiland Qeshm zich het beste omschrijven als alles of niets. Het is er bloedheet, ongelooflijk vochtig en bestaat voornamelijk uit zand. En rotsen. Die dan weer ontstaan zijn door zand. Maar het is ook een eiland met een bijzonder tintje. Hier vind je namelijk dezelfde mysterieuze en nieuwsgierig makende sfeer als in de rest van Iran, alleen is het nét even anders.

Qeshm dus, een eiland dat naar verluid ooit ontdekt werd door Marco Polo. Het ligt in het zuiden van Iran, in de Straat van Hormuz, tegenover Oman. De hoofdstad is Qeshm Town en er wonen rond de 10.000 mensen op het eiland, waarvan het meerendeel Indische en Pakistaanse voorouders heeft.  Er wonen zo’n 10.000 mensen op Qeshm, wat ongeveer drie keer zo groot is als Texel, al neemt dat aantal steeds meer af vanwege de regulering van de handel met Oman.

Op Qeshm kom je traditioneel geklede vrouwen tegen met prachtige maskers op hun gezicht, je ziet er de windvangers die kent uit de woestijnstad Yazd én het eiland herbergt de meest bizarre landschappen die je ooit gezien hebt. Maar het is ook een eiland dat haaks staat op de rest van Iran. Heeft het te maken met het soennisme in plaats van ’t sjiisme wat de rest van Iran kent? Of omdat het een bijzondere vrijstaat is in een verder zeer streng gereguleerd land, waar smokkelen tot de belangrijkste bron van inkomsten hoort? Of komt het juist door het bizarre klimaat?

qeshm, eiland, island, iran, hormozgan, droog, woestijn, moskee, dorp
Het kleine, authentieke stadje Laft

Klimaat? Bloedheet!

Zo gauw je uit het vliegtuig of van de boot stapt, loop je tegen een muur van hitte aan. Persoonlijk vond ik dit één van de heftigste temperaturen die ik ooit heb meegemaakt. Vroeg in de ochtend staat het kwik al boven de 30 graden, terwijl een paar uur later 45 graden geen uitzondering is. Bedenk je dat de gevoelstemperatuur nog veel hoger licht, vanwege de hoge luchtvochtigheid. Temperaturen van 50 graden of meer zijn zijn dus geen uitzondering op dit eiland waar de gemiddelde temperatuur in juli 37 graden bedraagt.

De enige afkoeling Minder heet, maar nog steeds heet, is het op de stranden waar een continue wind vanaf de Perzische Golf staat. Of wind, eigenlijk is het meer een warme föhn die slechts een paar graden koeler is dan de buitenlucht. Het komt erop neer dat dus lastig is om verkoeling te zoeken, want ook in de schaduw is het nog steeds bloedheet. De beste oplossing is om in een airco-gekoelde ruimte te blijven, al weet je dat zo gauw je weer naar buiten gaat de warmte nog ondraaglijker is.

Weetje: De Nederlandse VOC heeft in 1645 Qeshm enige tijd bezet, omdat het gunstig gelegen was voor de doorvoerroute richting Azië. Echter, vanwege de hitte besloot men al snel het eiland te verlaten.

qeshm, iphone, weer, weather, forecast, voorspelling, app, qeshm, qishm, iran, hormozgan
Gevoelstemperatuur van 50°C en luchtvochtigheid van 85%

Huh? Gordel om?

Dat was even schrikken. Vroeg de taxichauffeur nou echt of ik mijn gordel wil omdoen? Yep. Op Qeshm word je geacht je gordel in de taxi om te doen, in tegenstelling tot in de rest van Iran. En dat terwijl het verkeer hier juist erg rustig en kalm is, mensen zich aan de regels houden en zelfs voetgangers voor laten gaan. Iets wat je in andere Iraanse steden niet ziet. Daar gebruikt het verkeer juist de toeter als gaspedaal en slingeren ze zichzelf als kamikazepiloten overal tussendoor.

Tip: Zorg ervoor dat je een paar telefoonnummers hebt van taxichauffeurs. Er rijden namelijk, buiten de hoofdstad Qeshm Town, maar weinig taxi’s rond die je ‘gewoon’ kunt aanhouden.

Wat ook opvalt is dat de taxi’s er verzorgd en hartstikke schoon uit, zowel van binnen als buiten. Ze zijn erg comfortabel, het zijn vaak nieuwe auto’s en de airco staat op een aangename 25 graden. Daarnaast zijn ook de bestuurders erg vriendelijk en verzorgd, gekleed in typerende Arabische, spierwitte gewaden.

Is er dan geen enkele verkeerschaos op Qeshm? Nee. Of… nou ja, misschien een beetje. Het kan namelijk gebeuren dat een eigenwijze kameel op het smeltende asfalt blijft liggen en de weg blokkeert. Maar verder niet.

Tip: Alle taxi’s op Qeshm rijden op uurbasis en hanteren allemaal hetzelfde tarief (40.000 Toman/€10). Afdingen hoeft dus niet. Wel wordt dit tarief voor iedere rit gebruikt; hetzij een korte rit van 5 minuten, hetzij wanneer je je een uur laat rondrijden over het eiland. En mocht de taxichauffeur binnen dat uur ergens op je moeten wachten, dan is dat ook verrekend in het tarief.

Qeshm Town, een kopie van Dubai

Qeshm Town is de hoofdstad van het eiland, waar ook de meeste mensen wonen. Het herbergt echter weinig echte bezienswaardigheden en is de meest saaie stad van het eiland. In principe kun je de stad gewoon links laten liggen en juist de andere bezienswaardigheden van het eiland bezoeken.

Qeshm Town bestaat voornamelijk uit lege straten en torenhoge shopping malls. Het doet erg denken aan Dubai, maar dan in een Iraans jasje. De winkels zien er van buiten goed en verzorgd uit, maar ze verkopen allemaal hetzelfde: namaakartikelen en andere smokkelwaar uit Oman. Dit gaat van kleding en schoenen van de bekende merken tot aan nagemaakte IKEA- en H&M-spullen toe.

Het grappige is dat niet alleen artikelen worden nagemaakt. Ook restaurantketens worden klakkeloos gekopiëerd. Zo vind je hier geen KFC, maar een ZFC. Of een Starbecks, in plaats van Starbucks. En natuurlijk mag ook de Pizza Hut niet ontbreken, alleen heet het hier Pizza Hat.

Behalve deze maffe restaurantketens vind je in Qeshm Town nog een Portugees fort, maar eigenlijk is dit ook niet eens de moeite waard. Het zijn met name de hijskranen die het uitzicht van de stad bepalen, want overal wordt gebouwd aan nieuwe appartementen en kantoorcomplexen.

Tip: Ben je toch in Qeshm Town en wil je een goede koffie scoren? Ga dan naar de shoppingmall Qeshm City Center Complex 1. Loop door de schuifdeuren en ga meteen naar rechts. Hier vind je na 50 voetstappen een klein, steigerhouten koffietentje met een gepassioneerde eigenaar. Prijs? 3.500 Toman/€1.

qeshm, qeshm town, stad, portugees, portugal, fort
Het Portugese fort in Qeshm Town
pizza, pizza hut, pizza hat, iran, qeshm, qishm, hormozgun, shopping mall, mall, winkel
De Iraanse Pizza Hat

Andere bezienswaardigheden

Toch is Qeshm, buiten de hoofdstad om, een fascinerend eiland te noemen met een indrukwekkend landschap. Luchtspiegelingen vanwege de zengende hitte, vergezichten en glooiende landschappen bepalen het uitzicht, afgewisseld met kleine dorpjes.

De meest bekende plekken van het eiland zijn:

  • Stars Valley, vanwege haar bijzondere rotscreaties;
  • Het authentieke en sfeervolle dorpje Laft;
  • De indrukwekkende UNESCO Chanakoo-vallei;
  • Het fotogenieke dorpje Shibderaz;
  • Naz-strand, het populairste strand bij de Iraanse toeristen die hier komen;
  • Harra-mangrove, het grootste mangrovebos van de Perzische Golf.

Voor alle plekken geldt echter wel dat je ze het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend of zo laat mogelijk in de middag kunt bezoeken, vanwege de hitte.

mountains, qeshm, eiland, island, iran, hormozgan, droog, woestijn, weg, road, village

Gaan of niet?

Dit vind ik lastig. Zoals ik al in het begin schreef is Qeshm een eiland wat twee kanten heeft. Aan de ene kant heeft het mysterieuze sfeertje, de bijzondere landschappen en het ongekende klimaat wel een bepaalde aantrekkingskracht. Daarnaast zijn er bijna geen buitenlandse toeristen te vinden, is het een belastingvrij eiland waardoor shoppen erg goedkoop is en is het erg rustig.

Aan de andere kant is het ook weer geen echte must-go wanneer je in Iran bent. Er zijn bijvoorbeeld bijna geen échte bazaars te vinden, zoals in Isfahan. In Qeshm Town vind je wel de Qeshm Town Old Bazar, maar deze voelt erg gemaakt aan. Daarnaast schurkt het eiland, mede door de weinige bezienswaardigheden, bijna tegen het saaie aan.

Ik vind het erg lastig. Wat ik wel weet is dat ik heel blij ben dat ik er geweest ben en het eiland een paar dagen ervaren heb én dat het een eiland is dat je nog wel even bezighoud wanneer je weer thuis bent.

qeshm, iran, island, eiland, motor, motorcycle, motorbike, man, woman, mask, gesluierd, masker
Een traditioneel geklede vrouw met het typerende masker

Hoe kom je er?

Vanuit de grotere Iraanse steden (waaronder Teheran) gaan er dagelijks vluchten naar Qeshm International Airport, op zo’n 50 kilometer van Qeshm Town. Je kunt er ook voor kiezen om een binnenlandse vlucht naar de zuidelijke havenstad Bandar Abbas te boeken en vanuit daar met de boot naar Qeshm te reizen.

Vanaf Bandar Abbas International Airport kost een taxi naar de Martelaar Haqqani-haven ongeveer 15.000 Toman (zo’n €4), waar je in de bootterminal op vertoon van je paspoort een ticket kunt kopen. Vervolgens word je met een golfkarretje naar de boot gebracht en ben je 45 minuten onderweg over het turquoise water van de Perzische Golf naar Qeshm.

osaman, airlines, osaman airlines, bandar abbas, airport, vliegveld
Bandar Abbas International Airport

Waar vind ik Qeshm op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam