Zonsondergang levert niet enkel in Nederland prachtige foto’s op, ook in het buitenland heb je soms van die fantastische plekken waar je de zon ziet verdwijnen. Zoals die ene keer in Afrika, tijdens een sunsetcruise. Of vanaf de Milad Tower in Teheran. Maar ook bij Stars Valley heb ik een geweldige zonsondergang gezien, op een plek die ik niet snel zal vergeten.

Stars Valley, de vallei op het Iraanse eiland Qeshm. Een plek die is overgoten met de meest fascinerende rotsformaties en -creaties en een plek dat meer weg heeft van een maanlandschap dan van onze aarde.

Het is één van de meest bijzondere geologische sites van het land en biedt, zeker tijdens zonsondergang, prachtige uitzichten. Het mooie is dat in dit deel van Iran bijna geen toeristen te vinden maakt, waardoor je de ondergaande zon helemaal voor jezelf hebt.

stars, valley, stars valley, qeshm, island, eiland, iran, hormozgan, bergen, uitzicht, zonsondergang

Het ontstaan van Stars Valley

Deze mini-Grand Canyon is volgens de locals ontstaan door de inslag van verschillende sterren. Vandaar ook de naam… Stars + Valley, heb je ‘m? Onderzoekers denken echter dat deze formaties door eeuwenlange erosie en opdroging van eiland zijn gevormd. Hoe dan ook, door de regenval en continue wind blijft het landschap ook na twee miljoen jaar (!) nog steeds in ontwikkeling, doordat het enkel uit zand en natuurlijk gevormd cement bestaat.

Omdat alle rotsen specifieke vormen hebben en in een bepaalde opstelling staan is de wind overal hoorbaar, wat een mysterieuze stemming met zich meebrengt. Locals zijn er dan ook van overtuigd dat het ’s avonds en ’s nachts verandert in een spookvallei en voor hen een no go-area is.

stars, valley, stars valley, qeshm, island, eiland, iran, hormozgan, bergen, uitzicht, zonsondergang

Zonsondergang

Gedurende de dag is het mogelijk om dit bijzondere stukje aarde te bezoeken, maar houdt er rekening mee dat het bloedheet is, waarbij de temperatuur met gemak richting de 50 graden gaat. Een beter alternatief is om nét voor sluitingstijd (18:00u) voor €0,50 een toegangskaartje te kopen. De meeste (Iraanse) toeristen hebben de vallei dan verlaten, waardoor je de omgeving en de zonsondergang voor jezelf hebt.

Terwijl de zon langzaam zakt kun je eerst optimaal genieten van de uitzichten en prachtige kleuren die de rotspartijen sieren. Zoek vervolgens op je gemak de beste plek uit voor je foto’s, aangezien het licht pas het laatste kwartiertje voor zonsondergang op haar mooist is.

stars, valley, stars valley, qeshm, island, eiland, iran, hormozgan, bergen, uitzicht, zonsondergang

stars, valley, stars valley, qeshm, island, eiland, iran, hormozgan, bergen, uitzicht, zonsondergang, stenen

iran, qeshm, qeshm island, eiland, zonsondergang, zon, sun, sunset, mountains, rocks, stenen, vallei, hormuzgan

qeshm, zonsondergang, zon, bergen, avond, avondlicht, qeshm island, eiland, perzische golf, iran, hormozgan

Hoe kom je er?

Qeshm heeft een eigen vliegveld, Qeshm International Airport. Dagelijks gaan er vluchten vanuit onder andere Teheran en Isfahan. Een alternatief is echter om een binnenlandse vlucht naar de zuidelijke havenstad Bandar Abbas te nemen en vanuit daar vervolgens de boot naar Qeshm (45 minuten).

Stars Valley ligt op een half uurtje rijden vanuit Qeshm Town, vlakbij het dorpje Borka Khalaf. Je kunt het beste een taxi nemen om er te komen. Met de bestuurder kun je afspreken om bij de ingang op je te wachten, zodat je niet hoeft te haasten en je je vervoer terug ook hebt geregeld.

Tip: De taxitarieven zijn overal op Qeshm-eiland gelijk (40.000 Toman per uur/€10). Het maakt voor dit bedrag niet uit of de taxichauffeur op je moet wachten of dat je rondrijd.

Meer Stars Valley?

Raak jij ook niet uitgekeken op deze fascinerende rotsformaties? Check dan snel de travel video! En bekijk deze blog over de bezienswaardigheden van Qeshm-eiland.

Waar vind ik Stars Valley op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam