– gesponsord –

Canada is al jaren een gewilde bestemming voor backpackers, avonturiers, families of ander type reizigers. Natuurlijk aan de ene kant door de fascinerende en indrukwekkende natuur, maar aan de andere kant ook door de verscheidenheid aan steden. En niet te vergeten: de relaxte houding van de Canadezen zelf maakt het ook een erg fijn land.

Heb je de Nederlandse of Belgische nationaliteit en ben je van plan naar Canada te reizen? Houd er dan rekening mee dat een eTA of een visum verplicht is. Hiermee voorkom je dat je geweigerd wordt op je vlucht of bij aankomst in Canada meteen op een retourvlucht wordt gezet. Nu klinkt het misschien lastig, zo’n aanvraag, maar dat is het niet. Lees dus snel verder, zodat je beslagen ten ijs komt.

toronto, travel, nomad, reisblog, travelnomad, canada, eta
Uitzicht op de skyline van Toronto

Wat is een eTA Canada?

Een eTA (electronic Travel Authorization) is een digitale reistoestemming voor toeristen en zakenreizigers die korter dan 6 maanden in Canada verblijven of in Canada moeten overstappen. Aan de hand van dit eTA kan de Canadese immigratiedienst iedere reiziger beoordelen op mogelijke veiligheidsrisico’s. Doordat de eTA sneller en goedkoper aan te vragen is dan het visum, vergemakkelijkt dit je voorbereiding op je reis naar Canada. De uiteindelijke toekenning van het eTA wordt namelijk gekoppeld aan je paspoort en direct gedeeld met luchtvaartmaatschappijen en vliegveldautoriteiten.

Erg handig, want je hoeft niets meer zelf te printen. Echter moet je wel voldoen aan een aantal eisen, voordat je je eTA kunt aanvragen. Voldoe je niet aan een van deze eisen? Dan ben je verplicht een visum aan te vragen via de Canadese ambassade of de website van de Canadese overheid.

bow, river, rivier, canada, eta, travel, nomad, travelnomad, travelnomadnl
De Bow-rivier welke ontspringt in de Rocky Mountains

Welke voorwaarden gelden er voor de eTA-aanvraag?

De belangrijkste eisen voor een goedgekeurde eTA-aanvraag zijn:

 • Het betreft een vakantie, zakenreis, familie-/vriendenbezoek of studiereis;
 • Je verblijft korter dan 6 maanden in Canada;
 • Je eTA moet zijn goedgekeurd voordat je het vliegtuig instapt;
 • Je beschikt over een reeds geboekt door- of retourticket;
 • Het eTA-formulier is volledig en naar waarheid ingevuld;
 • Je bent de afgelopen 2 jaar niet gediagnostiseerd of in aanraking gekomen met tbc (tuberculose);
 • Je hebt geen onbehandelde syfilis, drugs- of alcoholverslaving of geestelijke ziekte met psychose(s);
 • Je hebt geen strafblad en hebt nooit terechtgestaan voor een misdrijf (uitgezonderd zijn verkeersovertredingen, tenzij je het zo bont hebt gemaakt dat je bent veroordeeld voor een misdrijf).
Voorbeeld van de eTA-aanvraag

Geldigheid van het eTA Canada

Een goedgekeurd eTA Canada kent een geldigheidstermijn van 5 jaar, vanaf het moment van goedkeuring. Zo kun je gedurende deze periode onbeperkt reizen naar Canada, zolang je maar maximaal zes maanden aaneengesloten blijft.

Toch zijn er wel een paar uitzonderingen. Verloopt bijvoorbeeld je paspoort welke je hebt gebruik bij het invullen van je eTA-aanvraag, dan vervalt ook je eTA en moet je een nieuwe aanvragen. Een andere uitzondering is wanneer de Canadese immigratiedienst het vermoeden heeft dat je niet meer voldoet aan de gestelde eTA-voorwaarden. En raar maar waar: ze zijn niet verplicht een specifieke reden op te geven. Vul dus alles gewoon naar waarheid in en voorkom problemen.

Goed om te weten: Ga je terug naar huis, houd er dan rekening mee dat je paspoort nog minimaal een dag geldig moet zijn voordat je Canada weer verlaat.

Hoe vraag ik het eTA Canada aan?

Zo ingewikkeld als het hierboven misschien klinkt, zo eenvoudig is de aanvraag. Op visumbuitenland.nl voer je alle gevraagde gegevens in op het aanvraagformulier (zoals je paspoort-, werk- en NAW-gegevens) en kun je, indien van toepassing, ook meteen minderjarige kinderen of medereizigers toevoegen. Na ongeveer 5 minuten ben je klaar en worden al je ingevulde gegevens handmatig gecontroleerd en doorgestuurd naar de Canadese immigratiedienst. Na goedkeuring ontvang je binnen 72 uur je eTA en staat niets je reis naar Canada meer in de weg.

Tip: Vraag je eTA niet op het laatste moment aan, maar doe dit alvast een paar weken voor vertrek. De Canadese immigratiedienst behoudt zich namelijk het recht voor om in uitzonderlijke gevallen meer tijd te gebruiken voor de beoordeling. Hierdoor kan er geen garantie op de levertijd gegeven worden, ook niet bij spoedaanvragen.

Spoedaanvraag

Zit er haast achter en heb je eigenlijk geen tijd meer te verliezen? Dan kun je voor €5 extra een spoedaanvraag indienen, welke na gemiddeld 18 minuten wordt toegekend. Echter geldt ook hiervoor dat er geen garanties kunnen worden gegeven, aangezien de Canadese overheid de definitieve beslissing maakt en soms meer tijd nodig heeft voor de beoordeling van een aanvraag.

Zie onderaan de optie voor spoedlevering

Toetsing van je eTA-aanvraag

De Canadese overheid is de instantie die je wel of geen toestemming geeft om naar Canada te reizen. Omdat ze erg strikt zijn in de naleving van de regels, is het verstandig je koppie er goed bij te houden wanneer je de gevraagde gegevens invult. Vervolgens zal, na handmatige controle vanuit visumbuitenland.nl, de Canadese immigratiedienst je aanvraag beoordelen.

Belangrijk: Een aanvraag tot een eTA is nog geen garantie tot het verkrijgen van het eTA. Uiteindelijk is het de Canadese immigratiedienst die de aanvraag goed moet keuren en je daadwerkelijk toestemming geeft om af te reizen naar Canada.

Kosten van het eTA Canada

De kosten voor een eTA bedragen slechts €19,95 en het makkelijke van visumbuitenland.nl is dat je gewoon kunt betalen met iDeal. Maar ook bekende betaalmethodes als PayPayl, creditcard of Bancontact worden natuurlijk ondersteunt. Easy, right?

Kortom

Zoals je dus kunt lezen staat er eigenlijk vrij weinig je in de weg voor je trip naar Canada. Natuurlijk moet je even je aandacht er goed bijhouden tijdens de aanvraag, maar in principe ben je in een paar minuten klaar met je eTA-aanvraag en regel je het gemakkelijk via visumbuitenland.nl.

Nog even een korte samenvatting:

 • Een eTA is verplicht wanneer je op vakantie of zakenreis naar Canada gaat (of een overstap hier hebt);
 • Je eTA is 5 jaar geldig, waarmee je onbeperkt heen en weer mag reizen (maximaal 6 maanden aaneengesloten);
 • Je paspoort moet na vertrek nog minimaal een dag geldig zijn;
 • Het eTA kost €19,95 en is te betalen via iDeal.

Ben je klaar voor vertrek? Vraag dan meteen hier je eTA aan. En heb je nou nog bepaalde vragen, check dan even de meest gestelde vragen.

niagara falls, canada, eta, travel, nomad, travelnomad, travelnomadnl
De wereldberoemde Niagara Falls

Waar vind ik Canada op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam