– gesponsord –

Voor heel veel mensen is een reis naar Australië een droom. Een jaar werken, een paar maanden backpacken, op familiebezoek of voor je werk naar Australië: er zijn redenen genoeg om Down Under te gaan. Bovendien heerst er een superrelaxte sfeer, is het klimaat simpelweg top te noemen en omdat het net zo groot is als heel Europa ben je er nooit uitgekeken. Niet zo vreemd dus dat Down Under bij veel mensen bovenaan hun bucketlist staat.

Toch heb je voor je reis naar Australië wel een visum nodig. Nu denk je misschien “ow joh, eitje”, maar niets is minder waar. Je moet namelijk wel voor vertrek het juiste visum geregeld hebben en dat kan soms lastig zijn, aangezien ze in Australië verschillende soorten visa kennen. Bovendien kun je, afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij, al voor het boarden gecontroleerd worden en je wilt natuurlijk niet voor een dichte (vliegtuig)deur komen te staan.

In deze blog lees je precies hoe je het juiste visum voor Australië aanvraagt, zodat je je kunt opmaken voor je reis.

Welke visa bestaan er in Australië?

Australië kent drie soorten visa, afhankelijk van je reisdoel.

Tourist Visa (eVisitor Visa)
Dit is het meest aangevraagde visum voor Australië door Nederlanders en Belgen, bedoeld voor zowel toeristen als zakenreizigers met een geldigheid van één jaar. Hiermee mag je maximaal drie maanden Down Under blijven (waarna je het land kort moet verlaten om opnieuw binnen te kunnen komen) en bovendien mag je hiermee vrijwilligerswerk uitvoeren en (kort) studeren. Houd er wel rekening mee dat je geen betaald werk mag verrichten met dit visum voor Australië.

Belangrijk: Heb je geen Nederlandse of Belgische nationaliteit? Vraag dan een ETA Australië aan (zowel voor toeristische – als zakelijke doeleinden). Hiermee mag je ook maximaal drie maanden Down Under verblijven.

Working Holiday Visa

Ben je van plan om betaald werk te verrichten in Australië, bijvoorbeeld omdat je je lange reis wilt bekostigen? Dan heb je dit visum nodig. Hiermee mag je maximaal één jaar Down Under blijven, het land in- en uitreizen wanneer je wilt en maximaal zes maanden bij dezelfde werkgever mag werken. Je doet er dus goed aan om verschillende werkgevers te hebben. Belangrijk: met dit visum moet je bij aankomst in Australië wel kunnen aantonen dat je over minimaal 5.000 Australische Dollar beschikt.

Goed om te weten: Je kunt dit visum enkel aanvragen wanneer je tussen 18 – 31 jaar bent. Het doel van het visum is namelijk om jonge mensen Australië te laten ervaren en je kunt dit visum dus ook maar één keer in je leven aanvragen (je aanvraag intrekken of cancellen geldt ook als een aanvraag, dus kies het juiste moment).

Long Stay Visa (Subclass 600)

Wil je langer dan drie maanden naar Australië, maar kom je niet in aanmerking voor het Working Holiday Visum? Dan kun je het Long Stay Visa (Subclass 600) aanvragen. Dit visum heeft in feite twee functies:

 • Je mag hiermee langer in Australië blijven zonder te werken;
 • Je kunt dit visum tijdens je verblijf in Australië aanvragen (bijvoorbeeld als je toeristenvisum verloopt, maar je nog niet uitgekeken bent).

Voor de aanvraag hiervan, moet je de immigratiedienst overtuigen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je verblijf te bekostigen en geen illegale baantjes aanneemt.

Aanvraageisen

Er zijn vanuit de Australische immigratiedienst verschillende regels en eisen gesteld aan de toekenning van een visum, te weten:

 • Een geldig Nederlands/Belgisch paspoort van minimaal 6 maanden;
 • Een Nederlandse/Belgische zorgverzekering;
 • Je hebt geen tuberculose wanneer je vertrekt;
 • Je gaat geen studie/training volgen die langer duurt dan 3 maanden;
 • Je bent nooit veroordeeld voor een totaal van meer dan 12 maanden gevangenisstraf;
 • Je gaat geen diensten/goederen verkopen aan Australiërs;
 • Je hebt geen openstaande schulden bij de Australische overheid.

Voldoe je aan de gestelde eisen? Dan staat de aanvraag van je visum én je reis naar Australië meer in de weg!

Het aanvragen van je visum

Het Tourist Visa is voor het merendeel van de reizigers het goedkoopste en juiste visum en je vraagt deze eenvoudig aan via visumbuitenland.nl. Op de website vul je binnen 5 minuten alle gevraagde gegevens in (zoals NAW- en paspoortgegevens), waarna je op “Aanvraag controleren” klikt. Reis je met meerdere personen? Dan vink je dat gewoon aan en vul je ook hun gegevens in.

Het Working Holiday Visum en het Long Stay Visa kun je niet aanvragen via de website, maar enkel via de Australische ambassade.

Belangrijk: Reis je met minderjarige kinderen, zorg dan voor een toestemmingsformulier van de Nederlandse overheid.

Spoedaanvraag

Heb je haast en moet je zo snel mogelijk je visum ontvangen? Dan kun je bij visumaanvraag voor Australië een spoedaanvraag indienen, waarna je binnen maximaal 3 dagen deze ontvangt (vaak al binnen 12 uur). Houd ook bij deze aanvraag goed je hoofd erbij, want het is erg belangrijk dat je alles juist en naar waarheid invult. De meerprijs van een spoedaanvraag is €5.

Belangrijk: Een (spoed)aanvraag tot een visum is nog geen garantie tot het verkrijgen van het visum. Uiteindelijk is het de Australische overheid die wel/geen toestemming geeft.

Wat kost mijn visum voor Australië?

De prijs van het veelgevraagde Tourist Visa (eVisitor Visa) bedraagt €14,95 per persoon. Wil je het visum met spoed ontvangen, dan kost het €19,95. Het Working Holiday Visa (verkrijgbaar via de Australische ambassade) kost je €277,00.

Het makkelijke van deze manier je visum voor Australië aanvragen is dat je gewoon via iDeal kunt afrekenen, waarna je per e-mail een bevestiging ontvangt. Controleer na ontvangst van je visum wel of alles klopt. Mocht dit niet zo zijn, neem dan meteen contact op met visumbuitenland.nl, anders loop je alsnog het risico geweigerd te worden bij de gate op Schiphol.

Wanneer ontvang ik mijn visum?

Normaal gesproken ontvang je, na je visumaanvraag je visum binnen enkele dagen. Bij een spoedaanvraag is dit binnen maximaal 3 dagen. Een exact moment aangeven is lastig, omdat men afhankelijk is van de drukte bij de Australische immigratiedienst.

Let’s go, mate!

Aangevraagd? Dan staat niets je reis Down Under meer in de weg. Het kost even wat aandacht, maar uiteindelijk vraag je je visum voor Australië gemakkelijk aan via deze website.

De Australische immigratiedienst is weliswaar streng, maar ook hulpvaardig en vaak wordt er ‘gewoon’ een akkoord op je aanvraag gegeven. Zorg ervoor dat je het juiste visum aanvraagt voor jouw type reis, volg de regels op en lever de juiste gegevens aan. Hiermee voorkom je dat je geen toegang krijgt tot Australië en al je reis-/werkplannen in duigen vallen.

Nog even een korte samenvatting:

 • Het Tourist Visa (eVisitors Visa) is één jaar geldig en het meest aangevraagde visum voor de meeste reizigers;
 • Dit visum kost €14,95 en is gemakkelijk te betalen via iDeal;
 • Je mag met je visum maximaal 3 maanden in Australië verblijven, waarna je kort het land uit moet om vervolgens weer terug te kunnen keren;
 • Je paspoort moet bij aankomst in Australië nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Waar vind ik Australië op de kaart?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam