Enige tijd geleden heb ik in een blog geschreven over de aantrekkingskracht van de Balkan en wat dat gebied nou zo bijzonder maakt. Maar er is nog een gebied waar ik een voorliefde voor heb. Het Oostblok. Over de benaming ‘Oostblok’ valt te twisten, maar voor mij heeft het absoluut geen negatieve lading. Integendeel: de aantrekkingskracht wordt hierdoor alleen maar groter.

Zo grijs en grauw het tijdens de periode van het IJzeren Gordijn was, zo kleurrijk en upcoming is het nu. Denk aan de bekende parels als Krakau, Praag of Boedapest. Maar wat denk je van ruwe diamanten zoals het romantische Lviv, het verrassende Warschau of het zonder-het-zelf-te-realiseren aantrekkelijke Sofia? Allemaal steden die een interessante mix bieden tussen modern en klassiek, communisme en democratie en grote shoppingmalls en schilderachtige steegjes. Om over het bruisende uitgaansleven nog maar te zwijgen.

Daarom tien argumenten waarom ook jij naar het Oostblok (Oost-Europa) wilt gaan!

P.S. Zoals gezegd kan er over de benaming getwist worden. Ik heb voor deze blog de landen achter het vroegere IJzeren Gordijn tot het Oostblok gerekend. Polen, Slowakije, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Moldavië, Wit-Rusland, de Baltische Staten, Oekraïne en Rusland.

#1 Geschiedenis in overvloed

De geschiedenis van Oost-Europa is simpel gezegd roerig te noemen. Eeuwenlang is het een smeltkroes geweest van verschillende volkeren die elkaar continu in de haren vlogen en stond het bol van verschillende overheersingen en de oprichtingen van nieuwe staten. Om ze vervolgens weer uiteen te zien vallen…

Eén van de meest vormende gebeurtenissen afgelopen eeuw is de Koude Oorlog. Het communistische regime van de Sovjet-Unie heeft op veel plekken haar sporen nagelaten en ook al zijn de stalinistische monumenten inmiddels bijna allemaal verwijderd, op straat is er nog veel van zichtbaar wat het een levendige en rijke historie maakt.

lenin, statue, monument, plakaat, ijzer, muur, oostblok, hongarije
Plakkaat van Lenin in het Memento Park

#2 Architectonische mengelmoes

Niet alleen de communistische bouwstijl heeft haar sporen achtergelaten, ook de diversiteit van de eeuwen daarvoor is goed bewaard gebleven. Zo bulken Hongarije en Polen bijvoorbeeld van de neoclassicistische architectuur (de idealen van de Griekse en Romeinse bouwkunst), evenals de Russische stad Sint Petersburg. Een ander voorbeeld is Praag, wat te boek staat als barok- en rococostijl hoofdstad van Midden- en Oost-Europa. En last but not least, Lviv: de stad met barok, gotiek, classicisme en Jugenstil ineen.

Maar het meest in het oog springend zijn toch de communistische overbijfselen. Heldenmonumenten, grote brede straten (gebouwd voor militaire parades) en megalomane gebouwen. Mooi of niet: sommige architecten waren in ieder geval creatief onderlegd, zoals bij het Holocaustmonument in Kaunas of het crematorium in Kiev.

oostblok, oost-europa, budapest, boedapest, hongarije, hungary, palace, monument, sovjet, soviet, communist, communisme
Sovjetmonument op het Plein van de Vrijheid (Boedapest)

#3 Makkelijk bereisbaar

Diverse prijsvechters, zoals je kunt vinden op Skyscanner, vliegen op verschillende plekken in het Oostblok. Als je ziet dat je een retourtje voor slechts tien euro kunt boeken (geen grap, zelfs inclusief belastingen), dan is een weekendje slenteren door Boekarest haast goedkoper dan een weekend naar Maastricht.

Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming is, naast de benenwagen, het openbaar vervoer de makkelijkste manier om jezelf te verplaatsen. Gedurende de communistische periode was dit namelijk hét vervoersmiddel van de plaatselijke bevolking, dus het is geen wonder dat zowat alle (hoofd)steden perfecte verbindingen hebben. Daarnaast zijn de tickets erg goedkoop, wat het de ideale manier maakt om verschillende plekken te ontdekken.

#4 Cultuur snuiven

Historische centra zijn er in overvloed en dragen allemaal een typerende sfeer met zich mee. Treed in de voetsporen van de Habsburgers of ga zoek naar relikwieën van het communisme. Of slenter over pittoreske pleintjes en door nauwe straatjes en vergaap je aan de pracht en praal van alle gebouwen rondom je. Denk bijvoorbeeld aan de Hanzehuizen in Tallinn of Gdanks, de Art Noveau in Riga of de Petrus en Paulus-kathadraal in Brno.

oostblok, europa, oost-europa, oost, tallinn, estland, estonia, hanzehuizen, hanzestad, kleuren, square, color, plein
De Hanzehuizen in het oude centrum van Tallinn

#5 Rauwe buitenwijken

Steden als Krakau, Boedapest en Sofia hebben prachtige, oude binnensteden. Maar heb je wel eens verder gekeken? Buiten de centrumgrenzen ervaar je pas écht de stadsvibe en meng je je tussen de locals, zonder andere toeristen.

Vaak hebben de buitenwijken een rauw randje, maar in deze vaak upcoming buurten ervaar je het dagelijkse leven én zijn er vaak de leukste hotspots te vinden. Ga een willekeurig barretje binnen voor een biertje, koop een broodje bij een lokale supermarkt of wandel gewoon rond, terwijl de kolossale woontorens je blijven aankijken.

Paar kleine tips: In Krakau ga je naar de wijken Nowa Huta en Podgórze, in Sofia naar Lozenets en Geo Milev en in Boekarest naar Sector 1 en Sector 4. Tips nodig voor andere steden? Give a shout!

#6 Cliché, maar waar: goedkoop

Het klinkt cliché, maar toch is het waar. Oost-Europa is goedkoop. In een restaurantje eet je voor amper tien euro je buikje rond, een espresso kost tussen de vijftig en zeventig cent en een halve liter bier ongeveer een euro.

Maar ook hotels, taxi’s (spreek wel van tevoren een prijs af!) en het openbaar vervoer zijn allemaal veel goedkoper dan in met Nederland.

#7 Rondstruinen op de markt

Markten zijn dankzij de geluiden, geuren en kleuren een beleving op zich en in vrijwel iedere Oost-Europese stad (en vaak ook in de dorpen) is er altijd wel ergens een markt te vinden. Hetzij op een pleintje ergens in de stad, hetzij in een oude loods of vervallen stationsgebouw.

Hier ben je één van de locals die hun dagelijkse boodschappen doen en kijk je je ogen uit naar alles aangeboden waren. Prullaria uit het communisme staat prominent uitgestald in de kraampjes, kleding en keukengerei liggen in grote stapels op de grond, streetfood wordt ter plekke klaargemaakt en natuurlijk zijn alcohol en sigaretten overal verkrijgbaar.

lenin, painting, schilderij, oostblok, oost, eastern-europe, east, oost-europa, hongarije, market, markt
Sovjetkunst op een markt in Bulgarije
markt, market, ukraine, oekraïne, oostblok, straat
Kofferbakmarkt in Oekraïne

#8 Winter = winter, zomer = zomer

In het Oostblok is alles gewoon duidelijk. Zo ook het klimaat. Winters zijn hier échte winters met sneeuw, gure wind en ijzige kou terwijl de zomers benauwd en snikheet zijn.

Beiden jaargetijden hebben hun charme. In de winter brengen de sneeuw en kerstmarkten nét dat beetje extra sfeer aan in de stad. In de zomer daarentegen puilen de terrassen uit en zoekt iedereen verkoeling bij de fonteinen en rivieren. It’s up to you.

#9 Schitterende natuur

Ruige bergmassieven wisselen rustgevende landschappen met elkaar af, waardoor iedere natuurliefhebber zijn hart kan ophalen in Oost-Europa. Wat denk je bijvoorbeeld van spectaculaire uitzichten over de ravijnen in het Slovensky Raj, het Slowaakse nationale park? Of de vogelrijke en soms zelfs Caribische delta’s van de Donau richting de Zwarte Zee? Of natuurlijk de mysterieuze Transsylvanische Alpen, met ’s werelds mooiste bergweg (Transfăgărășan)?

oostblok, oost-europa, east, eastern-europe, hungary, hongarije, balaton, lake, balatonmeer, nature, natuur
Zicht over het Balatonmeer in Hongarije

#10 Koffie Alcohol

Wodka, al dan niet zelfgestookt. Raki, al dan niet zelfgestookt. Bier, al dan niet per halve liter getapt. Aan alcohol (en koffie evenmin trouwens) geen gebrek. Do I need to say more?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Verstuur je reactie
Typ hier je naam